Πέμπτη, Ιουλίου 14

H ιστορία του σουτιέν

Από την εποχή των κορσέδων και της διαφύλαξης με κάθε μέσο της γυναικείας τιμής, έχει περάσει, είναι αλήθεια, πολύς καιρός, κυριολεκτικά αιώνες! Μαζί τους έχει διανύσει μακρύ δρόμο, το ίδιο το σουτιέν, το κατεξοχήν «εργαλείο» εντυπωσιασμού από τις γυναίκες και υποταγής για τους άντρες. Είναι αδύνατο να μην πάει το μάτι σου, όπως είναι αδύνατο να μην γουστάρουν να σε προκαλέσουν.

Η αμοιβαία αυτή έλξη, υπήρχε ανέκαθεν. Μόνο που κοινωνικοί περιορισμοί, απομάκρυναν τα δύο φύλα από το να απολαμβάνουν το σεξ και τη ζωή… Στο πλαίσιο αυτό τα εσώρουχα έπαιξαν αρχικά ρόλο δυνάστη και στις μέρες μας ρόλο απελευθερωτή. Ας ξετυλίξουμε μαζί την ιστορία του σουτιέν.

1550: Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο...
κορσές στις ανεπτυγμένες κοινωνίες της Ευρώπης. Αποτελεί το βασικό γυναικείο εσώρουχο και στόχο έχει να περιορίσει τις αντρικές παρεμβάσεις και… διεισδύσεις! Μπαίνει και βγαίνει εξαιρετικά δύσκολα και είναι μια σκέτη ταλαιπωρία για άνδρες και γυναίκες. Όμως αν φορεθεί έξυπνα, δίνει την ευκαιρία στις δεσποινίδες να σαγηνεύσουν με τα κάλη τους! Όπερ και εγένετο.

1829: Ο κορσές εξελίσσεται και κουμπώνει και από μπροστά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να τον βγάζουν χωρίς βοήθεια. Έτσι αρχίζει δειλά δειλά η απελευθέρωση από τα δεσμά τους για γυναίκες και άντρες και καταφέρουν να γλιτώσουν την υστερία.

1913: Γίνεται η πρώτη επίσημη εμφάνιση στη Νέα Υόρκη του σουτιέν, από τη σοσιαλίστρια Mary – Phelps Jacobs. Τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα κοιτούν παγωμένα, ενώ οι μεγαλοαστές κυρίες σπεύδουν να το δοκιμάσουν και να το απολαύσουν.

1935: Η Warners, αμερικανική εταιρία παραγωγής σουτιέν, ανακοινώνει τις τέσσερις βαθμίδες του: A, B, C, και D. Πρόκειται για μια διαβάθμιση, η οποία θα μείνει με μικρές αριθμητικές παραλλαγές, έως τις μέρες μας και θα υποδηλώνει το μέγεθος του γυναικείου στήθους.

1944: Βρετανίδες κυρίες, που βιώνουν την φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να φτιάξουν καινούργια βρακάκια από… αλεξίπτωτα που είχαν πέσει στην περιοχή τους.

1968: Ο Gossard παρουσιάζει το αυθεντικό σύγχρονο wonder bra και προκαλεί κύματα θαυμασμού. Όχι μόνο από το γυναικείο, αλλά κυρίως από τον ανδρικό πληθυσμό. Οι φεμινίστριες ξεσηκώνονται και αποφασίζουν να προχωρήσουν μέχρι και στο κάψιμο των wonder bra. Ευτυχώς δεν βρήκαν πολλούς μιμητές.

1990: Η Madonna φοράει το cone bra του Jean Paul Gautier και καταφέρνει να κάνει την Blonde Ambition tour, να μείνει στην ιστορία. Πρόκειται για ένα wonder bra που κυριολεκτικά, βγάζει μάτι. (βλέπε photo)

1992: Άλλο ένα hit για το wonder bra, αυτή τη φορά μέσα από την καμπάνια “Hello Boys” της Eva Herzigoba.

2007: Ο dr. Joanne Morgan παρουσιάζει το strapless wonder bra για κυρίες με υπέροχα και μεγάλα… μάτια!

2009: Η Elena Bodnar εφευρίσκει ένα wonder bra που μπορεί να μετασχηματιστεί σε δύο μάσκες οξυγόνου! Γι’ αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη, που μακάρι κανείς να μην χρειαστεί να αξιοποιήσει, κερδίζει την παγκόσμια καταξίωση, με κάποια δόση γέλιου, πάντως.

menslounge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...