Είναι δεδομένο και ευρέως γνωστό ότι η θρεπτική αξία των φρούτων και λαχανικών είναι υψηλή, γεγονός που τα καθιστά απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή. Η αλληλουχία βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και φυτικών ινών, σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμιδική απόδοση και την υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, δημιουργούν την ιδανική τροφή για όποιον θέλει να χάσει κιλά, να αποκτήσει ευεξία και να προασπίσει την υγεία του.
Ένας από τους πολλούς διατροφικούς μύθους, υποστηρίζει ότι τα καλοκαιρινά φρούτα και κυρίως το καρπούζι και το πεπόνι παχαίνουν επειδή έχουν γλυκιά γεύση. Αναμφισβήτητα όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλή θερμιδική απόδοση...
λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό αλλά και της έλλειψης λιπαρών.
Όσο η θερμοκρασία, ανεβαίνει, τόσο περισσότερα ζουμερά φρούτα και λαχταριστά λαχανικά κάνουν την εμφάνισή τους. Το έντονα πλούσιο χρώμα τους καταδεικνύει την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην καλή υγεία, στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στην λάμψη της επιδερμίδας.
Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή ιδρώτα, δηλαδή, αποβάλλονται ηλεκτρολύτες από το σώμα και διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών του σώματος, η οποία πρέπει να επανέλθει. Η κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών αναπληρώνει υγρά και ηλεκτρολύτες, αφού κατά μέσο όρο το 85- 95% του βάρους τους είναι νερό με αποτέλεσμα να συμβάλλουν πολύ στην επαρκή ενυδάτωση στο σώμα μας
Συστήνεται να επιλέγουμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά για να είναι περισσότερο θρεπτικά αλλά και νόστιμα. Ο παρακάτω πίνακας δίνει κάποιες λίστες για τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά:
Απρίλιος-Μάιος: Αχλάδια, Μήλα, Πορτοκάλια, Αγκινάρες, Αρακάς, Κουκιά Κρεμμυδάκια Φρέσκα, Άνηθος, Καρότα Κολοκυθάκια, Λεμόνια, Μαρούλια
§ Ιούνιος-Ιούλιος: Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Καρπούζι, Πεπόνι, Αχλάδια, Δαμάσκηνα, Μούσμουλα, Φασολάκια, Ντομάτες Κολοκυθάκια, Βλήτα, Μελιτζάνες
§ Αύγουστος-Σεπτέμβριος: Σύκα, Καρπούζι, Πεπόνι, Βανίλιες, Μπουρνέλες, Κορόμηλα Γιαρμάδες, Σταφύλια, Κολοκυθάκια, Ντομάτες
Αποτελούν το κλειδί στο αδυνάτισμα και την απώλεια του περιττού λίπους. Για να το πετύχετε θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 3 φρούτα και 2 μπολ σαλάτας λαχανικών καθημερινά. Αυτή η συνήθεια θα έχει ως αποτέλεσμα τον κορεσμό με λίγες θερμίδες αλλά και την αποφυγή κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη. Ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν το ιδανικό ‘επιδόρπιο’ σε αντικατάσταση γλυκισμάτων που μόνο άδειες θερμίδες προσφέρουν.
Υπάρχουν ατελειώτες παραδοσιακές αλλά και πρωτότυπες συνταγές και τρόποι προκειμένου να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.
Κρύες σούπες: Οι κρύες σούπες είναι γεύματα με λίγες θερμίδες. Τρώγοντας μια σούπα χαμηλών θερμίδων στην αρχή του γεύματος φέρνει το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα στη συνέχεια να τρώμε λιγότερο. Εκμεταλλευτείτε την ντομάτα, το κολοκυθάκι, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες και δημιουργείστε καλοκαιρινές θρεπτικές σούπες π.χ. γκασπάτσο.
Καρπούζι: Πάνω από το μισό του καρπουζιού αποτελείται από νερό. Είναι ένας όμορφος τρόπος να ξεδιψάσουμε, τρώγοντας παράλληλα κάτι γλυκό και λαμβάνοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά! Ψητά λαχανικά: ένα πιάτο ψητά λαχανικά είναι απαραίτητο το καλοκαίρι. Συνδυάστε μανιτάρια με κόκκινες πιπεριές, μελιτζάνες με ψητά κρεμμύδια, καρότα με σπαράγγια και σκόρδο. Συνδυάστε χρώματα και αρώματα και απολαύστε ωραίες γεύσεις χωρίς τύψεις.
Σαλάτα καλοκαιρινών λαχανικών: Η παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα αλλά και οι υπόλοιπες καλοκαιρινές επιλογές φρέσκων ωμών λαχανικών αποτελούν γρήγορο και υγιεινό γεύμα, που δεν απαιτεί κάποια συνταγή. Μπορούν να συνδυαστούν με με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, cottage cheese, γιαούρτι ή λίγα καρύδια ή αμύγδαλα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
Επιδόρπια με βάση καλοκαιρινά φρούτα: Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε όλα τα επιδόσρπια με φρούτα και ο δείκτης της ζυγαριάς θα κατεβαίνει. Ψητός ανανά
με ρούμι, ή φράουλες με ζαχαρίνη και λικέρ, ψητά ροδάκινα με μέλι και κανέλα, παγωμένη μπανάνα με επικάλυψη κουβερτούρας ή Ψητή μπανάνα με παγωτό χαμηλό σε λιπαρά, είναι μόνο κάποιες ιδέες!
Καλό καλοκαίρι!
Αναστασία Κόκκαλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος του Πανελληνιου Συλλόγου Διαιτολόγων, The British Dietetic Association, The Nutrition Society
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης ΄Η Αναγέννηση'
Αριστοτέλους 8, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 224627
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου