Χωροθέτηση χώρων λατρείας αλλοθρήσκων και αποτεφρωτηρίου, συγκεκριμένες προβλέψεις για τη ΔΕΘ, τα πανεπιστήμια και τα στρατόπεδα, αλλά και σημειακή επιχωμάτωση στην περιοχή του Ποσειδωνίου και στην εκβολή του Δενδροποτάμου αναμένεται να προτείνει μεταξύ άλλων ο δήμος Θεσσαλονίκης προς τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, προκειμένου αυτές οι προτάσεις να περιληφθούν στο νέο επικαιροποιημένο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης (το ισχύον χρονολογείται από το... 1985 και έχει εκ των πραγμάτων ξεπεραστεί).
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε...
εξέλιξη για την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης καλείται να διατυπώσει τη γνώμη του, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα. Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου «στέκεται» ιδιαίτερα στο έβδομο κεφάλαιο του σχεδίου του νέου ρυθμιστικού, που αφορά τις χωρικές - διατομεακές πολιτικές και το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για το δήμο Θεσσαλονίκης.
Τι προτείνει η υπηρεσία του δήμου
Σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας, ο δήμος πρέπει να επιμείνει στα εξής σημεία σε ό,τι αφορά το νέο ρυθμιστικό:
1. Να συγκεκριμενοποιηθούν οι κατευθύνσεις του νόμου ως προς τη χωροθέτηση (μετεγκατάσταση ή μη, επέκταση, μερική αποκέντρωση) εγκαταστάσεων μείζονος σημασίας για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και οι προτεινόμενες ενέργειες να εξειδικευτούν ως προς το χρονικό τους ορίζοντα (μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα, μεταβατικές περίοδοι) ενδεικτικά για τις εξής χρήσεις: ΔΕΘ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, νοσοκομεία, ενεργά στρατόπεδα, γήπεδα ποδοσφαίρου, δικαστήρια, διοικητικά κέντρα, ενεργά κοιμητήρια.
2. Να περιληφθούν στις αναπτυξιακές κατευθύνσεις για το θαλάσσιο μέτωπο η δημιουργία δικτύου μαρινών στην παραλιακή ζώνη του δήμου Θεσσαλονίκης, η σημειακή επιχωμάτωση (εμπλησμός) για τη δημιουργία δημόσιας γης και την εξυγίανση του θαλάσσιου χώρου στην περιοχή του Ποσειδωνίου και του Μεγάρου Μουσικής και στην εκβολή του Δενδροποτάμου.
3. Να εξειδικευτούν οι κατευθύνσεις για την αξιοποίηση της περιοχής των Λαχανόκηπων, έτσι ώστε να αποτελέσει περιοχή εκτόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιστορικού κέντρου και πόλο δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα για τις δυτικές συνοικίες (χωροθέτηση επιχειρηματικού πάρκου σε συνδυασμό με ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης, πρόβλεψη ειδικών κινήτρων και ειδικών παρεκκλίσεων δόμησης).
4. Να περιληφθούν στις ζώνες ανάπλασης οι βασικές πύλες εισόδου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με κάθε είδους προσέγγιση (οδική, σιδηροδρομική, ακτοπλοϊκή, αεροπορική) και να ιεραρχηθούν ως προς την έκταση των προτεινόμενων επεμβάσεων. Για το δήμο Θεσσαλονίκης ιδιαίτερη σημασία έχουν οι πύλες από Χαλκιδική (περιοχή κεραμείων Αλλατίνι), από λιμάνι (κέντρο πόλης), από Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ΚΤΕΛ (περιοχή Μοναστηρίου, Γιαννιτσών, Λαχανόκηποι) και από περιφερειακή οδό (Ανω Πόλη, Επταπύργιο, σύνδεση με περιαστικό δάσος).
5. Να προβλεφθεί η χωροθέτηση εγκαταστάσεων υπερτοπικής σημασίας, αλλά μικρής ή μεγαλύτερης όχλησης από κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη, όπως Κοιμητήρια όλων των δογμάτων και θρησκειών (συμπεριλαμβανομένων και αποτεφρωτηρίου), χώροι λατρείας αλλοθρήσκων, καταστήματα κράτησης, υπέργειοι σταθμοί ΔΕΗ, εγκαταστάσεις που προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, διαμετακομιστικοί κόμβοι και αμαξοστάσια.
6. Να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και επικαιροποιήσεις στο σχέδιο νόμου, λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα νομοθεσία, όπως τον «Καλλικράτη», προκειμένου να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
agelioforos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου