Όχι μόνο ο έρωτας .. αλλά και το μαύρισμα περνάει από το στομάχι. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι επιλέγοντας τις σωστές τροφές μπορούμε να αποκτήσουμε το επιθυμητό τροπικό χρώμα του καλοκαιριού χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της πολύωρης ηλιοθεραπείας.
Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει τις ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος. Η μελανίνη του δέρματος που ενεργοποιείται με την έκθεση στον ήλιο προστατεύει μέχρι ένα βαθμό αλλά επιβάλλεται να...
χρησιμοποιείτε πάντα αντιηλιακό γαλάκτωμα με υψηλό δείκτη προστασίας, γυαλιά και καπέλο.
Είναι γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η πηγή των περισσοτέρων ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται στον οργανισμό μας. Οι αλλοιώσεις στα κύτταρα του δέρματος προέρχονται κυρίως από αυτές τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση, τις ρυτίδες και τον καρκίνο του δέρματος.
Νέες έρευνες έδειξαν ότι η διατροφή μπορεί να επέμβει στους μηχανισμούς δημιουργίας ρυτίδων και να συμβάλλει στην προστασία του δέρματος. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φωτοπροστατευτική δράση. Αυτά είναι οι βιταμίνες Α, C, E, τα καροτενοειδή, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα φλαβονοειδή και το σελήνιο.
Η ενίσχυση της διατροφής με αντιοξειδωτικές βιταμίνες και καροτενοειδή προσφέρει προστασία στο δέρμα έναντι της πρόκλησης βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί.
Οι βασικές διατροφικές πηγές αυτών των συστατικών είναι τα περισσότερα γαλακτοκομικά, το αυγό, φρούτα όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα, τα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως οι κόκκινες πιπεριές, οι ντομάτες, τα καρότα, αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι, καθώς επίσης το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι βιταμίνες Α και Ε ανήκουν στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών που σημαίνει ότι η παρουσία λίπους είναι απαραίτητη προκειμένου να αφομοιωθούν από τον αοργανισμό. Επίσης η βιταμίνη C και τα
καροτενοειδή έχουν μεγάλη φωτοευαισθησία, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται όταν εκτίθενται στο φως
Θα πρέπει λοιπόν να μην μένουν εκτεθειμένα στο φως τα φρούτα και τα λαχανικά και να καταναλώνονται στην ωμή τους μορφή καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος αλλοιώνουν την βιοδιαθεσιμότητα των περισσοτέρων βιταμινών.
Επίσης τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι μία κατηγορία θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν και ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος. Το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, η μαργαρίνη και τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε ‘καλά’ λιπαρά, τα οποία προστατεύουν από τις ρυτίδες ενώ παράλληλα ενισχύουν την δράση της μελανίνης – μαύρισμα και προστασία!
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην παραγωγή της μελανίνης και στο ομοιόμορφο μαύρισμα. Καταναλώνοντας λοιπόν, δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, ψάρια και άφθονα φρούτα και λαχανικά συμβάλλετε σε ένα πιο υγιές μαύρισμα!
Παρακάτω βλέπουμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σε ένα υγιές μαύρισμα και τις κύριες διατροφικές πηγές.
Βιταμίνη Α
Αυγό Βούτυρο Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Συκώτι Ιχθυέλαια Λιπαρά ψάρια
β – Καροτένιο
Φρούτα Χυμοί φρούτων
Καροτενοειδή
Εσπεριδοειδή φρούτα : μανταρίνια, πορτοκάλια, κίτρα Φράουλες, σταφύλια, μούρα Κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά: καρότα, ντομάτα, πολύχρωμες πιπεριές, λεμόνι
Βιταμίνη C
Εσπεριδοειδή φρούτα, ακτινίδια, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, πιπεριές, λεμόνι
Βιταμίνη Ε
Ελαιόλαδο
Σελήνιο
Κρέας , συκώτι, θαλασσινά
Φλαβονοειδή
Κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι, ελαιόλαδο, ρόδι, σταφύλι, λαχανικά
Συμβουλές διατροφής για ‘υγιεινό μαύρισμα:
1. Χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο στο καθημερινό γεύμα (1-2 κουταλιές/μέρα)
2. Τρώτε λιπαρά ψάρια – σαρδέλες, τόνος, σκουμπρί, λαβράκι, τσιπούρα 2-3 φορές/εβδομάδα
3. Μην παραμελείτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα – επιλέγετε τα στην άπαχη μορφή τους
4. Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά
5. Πίνετε πολύ νερό και πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη
Η εξωτερική ομορφιά πηγάζει από μέσα.. Η εσωτερική υγεία αντανακλάται στην επιδερμίδα μας και η λαμπερή όψη του δέρματος αποτελεί πάντα ένδειξη υγείας και ευεξίας. Μη αγνοώντας βέβαια τις άσχημες επιπτώσεις της πολύωρης ηλιοθεραπείας, η απόκτηση του πολυπόθητου χρυσαφένιου μαυρίσματος μπορεί να πραγματοποιηθεί υιοθετώντας τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες. Επιλέγοντας , λοιπόν, όλες αυτές τις τροφές και πίνοντας παράλληλα πολύ νερό , η επιδερμίδα μας θα είναι σίγουρα καλά ενυδατωμένη και προετοιμασμένη για υγιεινό και όμορφο μαύρισμα.
Καλό καλοκαίρι …
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Δ. ΚΟΚΚΑΛΗ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc(Hons)
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
και του British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β.Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
anastasiakokkali@hotmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου