Παρασκευή, Ιουνίου 17

Αστυνομικοί σκύλοι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησαν χθες περιπολίες με αστυνομικούς σκύλους
Ο Γκάμπι, ο Χιούγκο, ο Πάκο, ο Σίρο, ο Ντάριους και ο Εξ είναι από χθες μέλη των τμημάτων αστυνομικών περιπολιών, αναλαμβάνοντας...
την προστασία των πεζών σε πολυσύχναστες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Φορούν αστυνομικό σήμα και θεωρούνται συνάδελφοι του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Πρόκειται όμως για τους σκύλους...
περιπολιών, με τον γνωστό κωδικό από τις κινηματογραφικές ταινίες Κ-9, που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σε καταδιώξεις κακοποιών αλλά και στην προστασία ευπαθών ομάδων.

Οι επιτελείς της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης, υιοθετώντας ευρωπαϊκές και αμερικανικές μεθόδους, εγκαινίασαν πιλοτικά το μέτρο των περιπολιών με αστυνομικούς σκύλους, ευελπιστώντας, όπως έγινε και στην Αθήνα πριν από έναν χρόνο, στη μείωση των περιστατικών μικροεγκληματικότητας. Οι έξι εκπαιδευμένοι σκύλοι περιπολιών που διαθέτει η διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης θα επιτηρούν πάρκα και εμπορικά κέντρα, αλλά και σταθμούς τρένων και λεωφορείων, όπου παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα.

Οι περιπολίες ξεκίνησαν χθες το πρωί και έχει προγραμματιστεί να περιλάβουν δέκα επιλεγμένες περιοχές στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη κίνηση πεζών, αλλά και σημεία-στόχους, όπως η γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και το τουρκικό προξενείο. Οι σκύλοι θα περιπολούν με τη συνοδεία τριών αστυνομικών πρωί και απόγευμα. “Στόχος είναι να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ο σκύλος είναι ιδιαίτερα φιλικός προς τον άνθρωπο και οι συγκεκριμένοι είναι εκπαιδευμένοι για την προστασία ευπαθών ομάδων, όπως άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι και παιδιά”, επισήμανε ο διευθυντής αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Τρύφων Κούκιος.

Βασικότερος σκοπός των επιτελών της ΕΛΑΣ είναι με την εμφάνιση των σκύλων περιπολιών να αποτραπούν φαινόμενα μικροεγκληματικότητας σε χώρους στους οποίους είναι αυξημένες οι αρπαγές τσαντών, πορτοφολιών και οι ληστείες κατά πρόσωπο. “Είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση κακοποιών και στην ακινητοποίησή τους”, παρατήρησε ο κ. Κούκιος.

Χθες, πρώτη ημέρα των πιλοτικών περιπολιών, αστυνομικοί με σκύλους εμφανίστηκαν στα θεματικά πάρκα της νέας παραλίας, στην περιοχή του Βαρδαρίου και στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, που μελέτησαν το νέο μέτρο περιπολιών, το οποίο εφαρμόζεται κατά κόρον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι σκύλοι σε περιστατικά διαδηλώσεων. “Δεν είναι εκπαιδευμένοι για κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει κανένας λόγος” διαβεβαίωσαν, επισημαίνοντας ότι αυτό απαγορεύεται και από τον νόμο. Πάντως οι σκύλοι περιπολιών χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό στα γήπεδα, ωστόσο αυτό δεν προκρίνεται για τη Θεσσαλονίκη, καθώς προτάθηκε μεν αλλά θεωρήθηκε αναποτελεσματική η παρουσία τους σε μαζικές συγκεντρώσεις πλήθους.


Τα σημεία ευθύνης

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης, οι περιπολίες με σκύλους θα γίνονται στη νέα παραλία, όπου σε καθημερινή βάση κινούνται εκατοντάδες πεζοί αλλά κυρίως οικογένειες με παιδιά, στην περιοχή του τμήματος πλατείας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στα δικαστήρια, στα στενά του Βαρδαρίου και στην οδό Γιαννιτσών, στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, στο πάρκο και τους δρόμους της λεωφόρου Στρατού στο ύψος του Γαλλικού Ινστιτούτου. Μία περιπολία με σκύλο που θα κινείται με περιπολικό θα καλύπτει τους σταθμούς των ΚΤΕΛ του ΟΣΕ, τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και το τουρκικό προξενείο, ενώ περιπολίες θα γίνονται σε Εύοσμο και Τούμπα, σε σημεία που παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση πεζών. Στα σημεία ευθύνης που έχουν επιλεγεί δεν θα βρίσκονται διαρκώς και οι έξι σκύλοι περιπολιών, καθώς θα εναλλάσσονται, ανάλογα με τις ώρες.

olathessaloniki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...