Τετάρτη, Μαΐου 18

Μικρή αχτίδα φωτός για την επιστροφή της χώρας στις αγορές

Αισιόδοξα μηνύματα το τελευταίο 24ωρο από τα στελέχη της τρόικας αλλά και από Ουάσιγκτον για την επιστροφή της Ελλάδας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίου.



Μια μικρή αχτίδα φωτός για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας αφήνουν το τελευταίο 24ωρο τα στελέχη της τρόικας. Και δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του κ.Πόουλ Τόουμσεν το πρωί στο συνέδριο του Economist, που δημιούργησαν ένα καλό κλίμα και καλλιέργησαν μια νότα αισιοδοξίας, σχετικά με την επόμενη μέρα της χώρας. Είναι και η εκτίμηση που εκφράζεται από την Ουάσιγκτον ότι το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίου δεν έχει τελειώσει οριστικά κι ότι μόλις τώρα ξεκινά να εξετάζεται. Όπερ σημαίνει ότι υπάρχει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο του δανεισμού της χώρας από τις ξένες τράπεζες, «κάποια στιγμή» μέσα στο 2012 ή το αργότερο το 2013.
Κι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα από όλα. Γιατί πρακτικά συνεπάγεται ότι υπάρχει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Αρκεί, βεβαίως, να πιστοποιηθεί. Δηλαδή, να προκύψει από τη διερεύνηση που θα πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες μέρες η τρόικα αναφορικά με το ζήτημα. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα παραμείνει εκκρεμές για μεγάλο διάστημα κι αυτό γιατί θα εξαρτηθεί από το πόσο θα επηρεασθούν και τα spreads από αυτή την εξέλιξη, αλλά και πόσο πρόθυμες θα είναι οι ίδιες οι τράπεζες να μας δανείσουν.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...