Κυριακή, Αυγούστου 21

8 τρόποι για να αποκτήσεις άμεσα χαρισματικότητα

Υπάρχει ένα απλό γεγονός της ανθρώπινης φύσης που αναφέρει ότι όλοι θέλουμε να είμαστε αρεστοί. Δεν θέλουμε; Μην φοβάσαι να το παραδεχθείς. Αν το σκεφτούμε, πίσω από όλες τις δράσεις μας, επιδιώκουμε πραγματικά τρόπους να επικυρώσουμε και να εκπληρώσουμε την επιθυμία μας να αρέσουμε.

Έχεις γνωρίσει κάποιος και αμέσως έδειξες μια συμπάθια προς το μέρος του; Δεν μπορείς να εξηγήσεις το γιατί, αλλά αισθάνεσαι συμπάθια και θέλεις να πράγματα για να τους βοηθήσεις. Δεν μιλάω για σεξουαλική έλξη, αλλά ένα αληθινό αίσθημα αγάπης προς ένα... άλλο πρόσωπο.

Σε μια συνέντευξη εργασίας, το πιθανότερο είναι να προσληφθείς, εάν ο υπεύθυνος σε συμπαθήσει σαν άτομο. Σε μια επαγγελματική κατάσταση, είναι πιθανότερο να βρεις ευκαιρίες και να αποκτήσεις χάρες. Σε μια προσωπική κατάσταση, είναι πιθανότερο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου και να αποκτήσεις πιστούς φίλους.

Όταν αποφασίσουμε ότι συμπαθούμε κάποιον, είναι μια ψυχολογική διαδικασία που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως. Δεν είναι μυστικό ότι παίρνουμε αποφάσεις με βάση το συναίσθημα και τις αιτιολογούμε με την λογική. Έτσι, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επηρεάσουμε μια συναισθηματική απόφαση που συμβαίνει στο υποσυνείδητο;

Πιστεύω ότι οι αποφάσεις μπορούν να επηρεαστούν. Ξέρω ότι τα χαρακτηριστικά ενός συμπαθούς ατόμου μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν δυναμικά. Θέλεις να μάθεις πώς να αναπτύξεις τις ικανότητες που χρειάζονται για να είσαι αγαπητός;




Η έμπνευση μου

Βοηθούσα έναν συνεργάτη μου να προετοιμαστεί για μια συνέντευξη χθες το βράδυ. Σε ένα σημείο, του εξήγησα την δύναμη του “καθρεφτίσματος” και ότι μπορεί να κάνει τους άλλους να νιώθουν πιο άνετα.

Όταν άκουσα πρώτη φορά για το “καθρέφτισμα”, μου είχαν πει ότι, αν φοβάσαι ότι ένα άτομο θα υποπτευθεί ότι τον μιμείσαι, τότε πρέπει να γίνεις ο τύπος ανθρώπου που νομίζει ότι οι άνθρωποι πραγματικά ακούνε όταν τους μιλάς. Όταν το ανέφερα γέλασε. Του πρότεινα να το δοκιμάσει, πραγματικά δουλεύει.

Προχωρήσαμε παρακάτω σε ένα άλλο θέμα και μου έκανε μια ερώτηση σχετικά με τις δοκιμές ευχρηστίας στο λογισμικό. Ξεκίνησα να του απαντάω. Πέρασαν 10 λεπτά και ακόμη μίλαγα. Ένιωθα λες και δεν μπορούσα να σταματήσω να μιλάω.

Όταν επιτέλους τελείωσα, καλύπτοντας όλους τους τομείς των δοκιμών ευχρηστίας λογισμικού (συμπεριλαμβανομένων και λεπτομερειών που δεν τον ενδιέφεραν σχεδόν καθόλου), ξέσπασε σε γέλια.

Προφανώς, είχε χρησιμοποιήσει το “καθρέφτισμα” σε εμένα. Και δούλεψε. Και το καταπληκτικό, είναι ότι έπιασε αμέσως μετά αφού είχα μιλήσει για αυτό. Δεν κατάλαβα καν ότι το έκανε.

Έτσι, κατάλαβα ότι η ικανότητα του να γίνεσαι αρεστός, μπορεί να καλλιεργηθεί όπως πολλές άλλες δεξιότητες.

Ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες;

Εκτός από το να είσαι ευγενικός και να φέρεσαι με σεβασμό, υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Δεν λέω να προσποιείσαι, αλλά να γνωρίζεις για αυτά τα πράγματα όταν βρίσκεσαι σε μια συζήτηση. Τα μικρά πράγματα, κάνουν μεγάλη διαφορά στο πως οι άλλοι μας βλέπουν.

1. «Καθρέφτισμα»

Αυτή η απλή τεχνική, ήταν η έμπνευση για αυτό το άρθρο. Το «καθρέφτισμα» είναι η αντιγραφή των φυσικών ιδιομορφιών, των κινήσεων και των εκφράσεων του προσώπου ενός ατόμου που συμμετέχει σε μια συνομιλία. Μπορείς να γίνεις μια κατοπτρική εικόνα του άλλου προσώπου.

Το «καθρέφτισμα» συμβαίνει φυσικά σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αλλά όταν το γνωρίζεις και γνωρίζεις τις επιπτώσεις του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για αποτελεσματική επικοινωνία και την δημιουργία συναισθηματικής ταύτισης.

Το να «καθρεφτίζεις» κάποιον προσεκτικά θα σε κάνει να νιώσεις το πώς αισθάνεται (μέχρι ένα βαθμό). Έκανα μια άσκηση κάποτε, σε μια ομάδα τριών ατόμων, κατά την διάρκεια ενός εργαστηρίου. Ένα άτομο ξεκινά να απεικονίζει μια σκηνή. Την βλέπει, την αισθάνεται και την βιώνει. Ένα δεύτερο άτομο μιμείται αυτό το πρόσωπο, τις εκφράσεις του προσώπου του και τις σωματικές του στάσεις. Ένα τρίτο άτομο προσαρμόζεται στις εκφράσεις του προσώπου του δεύτερου προσώπου και τη σωματική του στάση. Μετά από λίγα λεπτά, το δεύτερο άτομο εξήγησε τι αισθανόταν. Όχι μόνο ένιωθε τα συναισθήματα του πρώτου προσώπου, αλλά κατά διαστήματα έβλεπε και αυτό που το πρώτο πρόσωπο έβλεπε στην φαντασία του!

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μια συνομιλία με κάποιον, δοκίμασε να «καθρεφτίσεις» την γλώσσα του σώματος, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου του. Θα διαπιστώσεις ότι η συζήτηση ξαφνικά γίνεται πολύ πιο φιλική και ανοιχτή.

Για παράδειγμα, κάθεσαι απέναντι από κάποιον που μιλάς. Τον βλέπεις να σηκώνει το ποτήρι με το αριστερό του χέρι, να κλίνει απαλά προς τα εμπρός και στην συνέχεια προς τα δεξιά. Μπορείς να τον «καθρεφτίσεις» κρατώντας το ποτήρι σου με το αριστερό σου χέρι και σκύβοντας προς τα εμπρός και προς τα αριστερά.

Δοκίμασε το την επόμενη φορά. Απλά για διασκέδαση.

2. Θυμήσου τα ονόματα.

Προσωπικά, εντυπωσιάζομαι όταν οι άλλοι, που έχω μόλις γνωρίζει, θυμούνται το όνομα μου και το χρησιμοποιούν σε μια πρόταση. Από την μέρα της γέννησης, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι φίλοι και οι συγγενείς έχουν χαράξει τον ήχο του ονόματος μας στο μυαλό μας. Είναι σίγουρο ότι θα επιστήσει την προσοχή σου αμέσως. Σε κάνει να νιώθεις σημαντικός και ότι σε σέβονται, γεμίζοντας την επιθυμία σου για προσοχή και αγάπη.

Θυμήσου την τελευταία φορά που αποχαιρετίστηκες με κάποιον και άκουσες την φράση: “Χάρηκα για την γνωριμία, ……..”. Δεν εντυπωσιάστηκες; Σαφώς, ενδιαφερόταν αρκετά ώστε να θυμάται το όνομα σου. Έτσι πρέπει και εσύ να δείξεις τον ίδιο σεβασμό.

Πάντα να προσπαθείς να θυμάσαι τα ονόματα των ανθρώπων. Ορίστε μερικές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν.

3. Δείξε ενδιαφέρον.

Οι άνθρωποι αγαπάνε να μιλάνε για τον εαυτό τους. Σοβαρά.

Κάνε ερωτήσεις που το άλλο πρόσωπο θα ευχαριστηθεί να απαντήσει. Αν είναι τελείως άγνωστος, ξεκίνα με τα βασικά και πήγαινε βαθύτερα. Αναδιατύπωσε τα λόγια τους και βεβαιώσου ότι πραγματικά καταλαβαίνεις τι λένε. Μπορείς να σκεφτείς αυτή την τεχνική σαν λεκτικό «κατοπτρισμό». Κάνοντας ερωτήσεις για τα ενδιαφέροντα ή τα αισθήματα τους, αντικατοπτρίζεις το ενδιαφέρον τους για τον εαυτό τους.

Αλήθεια, άκου πραγματικά όταν απαντάει ό άλλος. Μόνο όταν ακούς, θα απορροφήσεις πραγματικά αυτό που είπε και θα αισθανθείς ενδιαφέρον. Αν πέσεις σε μια βαρετή συζήτηση, βρες ιδέες για πράγματα που σε ενδιαφέρουν και εστίασε εκ νέου στην συζήτηση. Κάνε ερωτήσεις. Κάνε το ένα παιχνίδι.

4. Επέτρεψε στους άλλους να μιλήσουν.

Εκτός από το να κάνεις ερωτήσεις, είναι σημαντικό να επιτρέπεις στο άλλο πρόσωπο να μιλήσει. Αυτό σημαίνει, σταμάτα να μιλάς. Σταμάτα να μιλάς για τον εαυτό σου, σταμάτα να λες τις απόψεις σου, κάνε αποχή από το να διακόπτεις.

Την επόμενη φορά που θα βρίσκεσαι σε μια συζήτηση, εξασκήσου στο να μην πεις τίποτα αφού έχεις κάνει μια ερώτηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει να μην μιλήσεις για αρκετά λεπτά. Ακόμα και όταν το άλλο πρόσωπο έχει τελειώσει, εξασκήσου στο να μην μιλήσεις για 30 δευτερόλεπτα. Συχνά, το άτομο εξακολουθεί να είναι σε σκέψη και θα ξεκινήσει να μιλάει ξανά. Με αυτό τον τρόπο θα πάρεις πολλά περισσότερα από αυτό το πρόσωπο και θα εμβαθύνεις περισσότερο

Πολλοί γνωστοί μου έχουν το πρόβλημα του να διακόπτουν τον άλλο, συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Δώσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την δεξιότητα, θα εκπλαγείς από τον πλούτο της στοχαστικής καλοσύνης που προέρχεται από τον συνομιλητή σου. Το να είσαι ένας υπομονετικός ακροατής, είναι ένας σπουδαίος τρόπος να συνδεθείς και να γνωρίσεις ανθρώπους.

Δοκίμασε το. Κάνε μια ερώτηση και μετά κλείσε το στόμα σου. Άκου και μάθε.

5. Πρόθεση.

Δείξε την πρόθεση σου ότι θέλεις να γνωρίσεις το άτομο καλύτερα, να ακούσεις αυτά που λένε και να είσαι εκεί για αυτούς. Πάντα έμενα έκπληκτος από την δύναμη της πρόθεσης, που πιστεύω ότι είναι ο σπόρος για την έναρξη οποιουδήποτε πράγματος, είτε πρόκειται για κάποιο στόχο ή για μια φιλία.

Κάνε μια ευχή για το άλλο πρόσωπο. Στείλε μια θετική πρόθεση για την αλληλεπίδραση σας.

6. Πρόσφερε βοήθεια.

Κυρίως ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας και οδηγούμαστε από κίνητρα που θα ωφελήσουν εμάς, με εξαίρεση ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σχέσεων γονέα-παιδιού. Αλλά ας το παραδεχθούμε, είμαστε ιδιοτελείς τις περισσότερες φορές, επειδή είναι ένα φυσικό ένστικτο της επιβίωσης μας. Ακόμα και όταν εργαζόμαστε για ένα καλό σκοπό, έχουμε πάντα σχεδόν ένα λόγο για τον οποίο η βοήθεια αυτή θα είναι ευεργετική και για εμάς.

Όταν οι άλλοι προσφέρουν πραγματικά την βοήθεια τους, αισθανόμαστε στοργικά για αυτούς. Γιατί; Το να προσφέρεις βοήθεια, είναι μια ευγενής χειρονομία που υποδηλώνει σεβασμό και θαυμασμό για εσένα. Και όταν βάζεις τον εαυτό σου στην θέση κάποιου άλλου, δεν θα ήταν καλό, αν μπορείς, να προσφέρεις την βοήθεια σου;

Είμαι μεγάλος οπαδός του να δίνεις περισσότερα από όσα θα πάρεις για αντάλλαγμα. Και το προσωπικό μου ρητό: “Για να πάρεις αυτό που θέλεις, πρέπει πρώτα να βοηθήσεις τους άλλους να πάρουν αυτό που θέλουν.”

Βρες μια ανάγκη που έχουν οι άλλοι και μπορείς να βοηθήσεις. Πρόσφερε βοήθεια. Ακόμα και ένα email με το οποίο προσφέρεις βοήθεια, θα κάνει την διαφορά στον πως ένα άτομο αισθάνεται για εσένα.

7. Χαμογέλα.

“Κάθε φορά που χαμογελάς σε κάποιον, είναι μια πράξη αγάπης, ένα δώρο σε αυτό το πρόσωπο, ένα όμορφο πράγμα.” – Μητέρα Τερέζα.

Θυμάσαι πως ένιωσες, όταν είδες ένα αυθεντικό χαμόγελο ή όταν αδέξια στέκεσαι σε ένα ασανσέρ γεμάτο αγνώστους και ξαφνικά κάποιος σου χαμογελάσει; Είναι πολύ μεταδοτικό και αλλάζει θετικά την διάθεση σου.

Χαμογέλα πραγματικά. Ξεκίνα χαμογελώντας σε φίλους. Προσπάθησε να ανεβάσεις την διάθεση κάποιου περαστικού.

8. Αυθεντικότητα

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω τεχνικές θα λειτουργήσουν από μόνες τους, αλλά καθίστανται άκρως αποτελεσματικές μόνο αν συνδυαστούν με την αυθεντικότητα.

Πάντα να είσαι αυθεντικός και ο εαυτός σου, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Όταν είσαι απολύτως ειλικρινής και μιλάς από καρδιάς, θα μεταδώσεις το είδος της ενέργειας που οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο παρά να συνδεθούν μαζί σου. Σε αυτή την στιγμή, είσαι αγνός, εκφραστικός και ακτινοβολείς τον πραγματικό σου εαυτό. Όταν οι άλλοι βλέπουν και αναγνωρίζουν αυτή την πλευρά σου, βλέπουν πραγματικά μια αντανάκλαση ενός μέρους του εαυτού τους.

Απλά να είσαι ο εαυτό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...