Κυριακή, Αυγούστου 21

Θεσσαλονίκη: Μέχρι και 40% κάτω τα ενοίκια γραφείων

Μεγάλη είναι η μείωση των ενοικίων στους επαγγελματικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Ακόμη και στις πλέον προνομιούχες οικοδομές του κέντρου της πόλης η μείωση των μισθωμάτων αγγίζει κατά μέσο όρο το 30% σε σχέση με την προηγούμενη διετία, ενώ εκατοντάδες γραφεία παραμένουν ξενοίκιαστα μέχρι και τρία χρόνια, καθώς οι ιδιοκτήτες τους συνεχίζουν να απαιτούν τα μισθώματα των προηγούμενων ετών. Οι μειώσεις στην Τσιμισκή φτάνουν μέχρι και το 40% στα γραφεία!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι... περισσότεροι ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων έχουν προχωρήσει, βάσει των στοιχείων των μεσιτών, σε μειώσεις των μισθωμάτων, χωρίς να δημιουργηθούν προστριβές με τους ενοικιαστές τους, καθώς αντιλαμβάνονται τις μεγάλες μειώσεις των τζίρων, την κρίση και τη μεγάλη προσφορά που νομοτελειακά θα αφήσει σε αχρησία (κενό) το ακίνητό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικά σε περιπτώσεις επαγγελματιών που είναι για πολλά χρόνια ενοικιαστές ενός γραφείου ή ακόμη κι ενός καταστήματος σε όροφο, οι ιδιοκτήτες δέχονται να έρθουν σε συμφωνία μείωσης άμεσα, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις που το προτείνουν οι ίδιοι, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του οικονομικού πλήγματος που επέφερε η κρίση. Ετσι, οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τη μείωση του ενοικίου δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους γραφειακούς χώρους.

Μένουν στο... ράφι

«Η πτώση στα μισθώματα των επαγγελματικών χώρων είναι μεγάλη. Είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά ειδικά με την εκδήλωση της κρίσης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Είχε αρχίσει η φυγή επαγγελματιών από το κέντρο της πόλης για περιοχές με καλύτερη πρόσβαση (πάρκινγκ). Εμειναν έτσι αρκετοί χώροι άδειοι. Οταν άδειασαν οι χώροι, άρχισαν διαπραγματεύσεις με όσους ενοικιαστές έμειναν στο κέντρο, καθώς αυξήθηκε η προσφορά χώρων. Οι ιδιοκτήτες δέχονταν από τότε να κάνουν μια μείωση. Γινόταν ένα παζάρι και μειωνόταν το ενοίκιο. Πλέον, όμως, με την εκδήλωση της κρίσης, το φαινόμενο είναι καθολικό. Ολοι μειώνουν και μάλιστα σημαντικά τα ενοίκια. Οσοι δεν το κάνουν εθελοτυφλούν. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Οποιος δε βάζει νερό στο κρασί του δε θα νοικιάσει το ακίνητό του για χρόνια. Πρέπει οι ιδιοκτήτες να μπουν στα νέα δεδομένα και να αντιληφθούν ότι η κρίση τους πλήττει όλους», επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου.

Συνεπείς ενοικιαστές με πολυετείς μισθώσεις άρχισαν τον τελευταίο χρόνο να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, με μειώσεις τζίρου που ξεπερνούν και το 50%. «Μέρος του προβλήματος θα μεταφερθεί και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Οταν ο ενοικιαστής έχει χάσει μεγάλο μέρος των εσόδων του, τότε -εφόσον είναι συνεπής- αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο ύψος του ενοικίου και ζητά μείωση. Αν αυτή δεν επιτευχθεί, τότε εγκαταλείπει το ακίνητο και βρίσκει ένα άλλο στην τιμή που το θέλει, διότι η προσφορά είναι μεγάλη. Οι ενοικιαστές, όταν έβγαζαν αρκετά χρήματα, πλήρωναν και υψηλά ενοίκια. Τώρα...», σημειώνει ο κ. Αναγνώστου.

Ανάλογα με την εμπορικότητα

Σύμφωνα με τους μεσίτες, ο μέσος όρος των αιτημάτων για μείωση του ενοικίου αφορά ποσοστά 20% - 30%, ενώ το ποσοστό ποικίλλει ανάλογα με την εμπορικότητα της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της οδού Τσιμισκή, όπου πριν ένα μέσο ενοίκιο για γραφείο έφτανε στα 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και πλέον έχει μειωθεί στα 6!

Στην Αγίας Σοφίας, επαγγελματικός χώρος 70 τ.μ. του πρώτου ορόφου έχει πλέον ενοίκιο 400 ευρώ και το χαρτόσημο. Ιδιοκτήτης δε μείωνε το ενοίκιο γραφείου 45 τ.μ. από τα 430 ευρώ και ο ενοικιαστής βρήκε γραφείο 70 τ.μ. στον προηγούμενο όροφο της ίδιας οικοδομής με ενοίκιο 400 ευρώ. Ο πρώτος χώρος παραμένει άδειος επί τρία χρόνια...

Γενικότερα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφονταν και τα υψηλότερα μισθώματα, πλέον οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά. Τείνει, άλλωστε, να γίνει σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία τρία χρόνια η κάλυψη των εισόδων των οικοδομών με «Ενοικιάζεται», που αντιστοιχούν κυρίως σε γραφεία. Η κρίση είναι εμφανής και στα καταστήματα σε όλο το ιστορικό κέντρο, καθώς πολλά από αυτά μένουν ξενοίκιαστα για ένα ή και περισσότερα χρόνια.

«Δεν υπάρχει επαγγελματίας που να μην έχει υποστεί μείωση της δουλειάς του. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, το ίδιο οι δικηγόροι και μεγαλύτερο οι συμβολαιογράφοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δε συμβαίνει τίποτα. Υπάρχει πραγματική συρρίκνωση των εισοδημάτων. Αυτό έχει τη δική του αντανάκλαση στην κτηματαγορά. Ο τζίρος στα ενδύματα έχει μειωθεί 60% και ίσως περισσότερο, η κατανάλωση μειώνεται διαρκώς και όλοι είναι κουμπωμένοι. Οταν φτάνεις στο σημείο να κόβεις από την υγεία, δε θα κόψεις από το ενοίκιο;», κατέληξε ο κ. Αναγνώστου.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...