Κάποιοι τύποι δέρματος καίγονται πιο εύκολα από τους άλλους όταν εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο ή σε λάμπες τεχνητού μαυρίσματος. Το έγκαυμα είναι ένα σημάδι κυτταρικής βλάβης, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος. Αν ο τύπος του δέρματός σου είναι 1, 2 ή 3, οι δερματολόγοι λένε ότι δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσεις να...
εκτεθείς στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα χωρίς την ασπίδα προστασίας του αντηλιακού σου.
1. Πολύ χλωμό δέρμα: Καίγεται μέσα σε λίγα λεπτά μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία - ποτέ δεν μαυρίζει.
2. Λευκό: Καίγεται εύκολα, μαυρίζει ελάχιστα.
3. Μεσαίο λευκό: Καίγεται κάποιες φορές, μαυρίζει σταδιακά και αποκτά μια ανοιχτή καφέ απόχρωση.
4. Μπεζ: Καίγεται ελάχιστα, μαυρίζει εύκολα, παίρνειμια μέτρια καφέ απόχρωση.
5. Μέτρια καφέ: Σπανίως παρουσιάζει εγκαύματα, μαυρίζει και παίρνει σκούρο καφέ χρώμα.
6. Σκούρο καφέ ή μαύρο: Δεν καίγεται ποτέ και αποκτά ακόμα πιο σκούρα απόχρωση.
Πηγή: Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας
Β. Βάλε δεύτερη στρώση αντηλιακού εγκαίρως.
Ο καθηγητήςBrianL. Diffey, επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος Φυσικής στο Newcastle Γενικό Νοσοκομείο, συμβουλεύει να επαναλαμβάνεις το αντηλιακό 15-30 λεπτά μετά την έκθεσή σου στον ήλιο και όχι μετά από 2 ή 3 ώρες όπως συνιστάται συνήθως. Σύμφωνα με έρευνα, αν ακολουθείς αυτό το πρόγραμμα, θα απαλλαγείς από τις βλαβερές συνέπειες της UVακτινοβολίας κατά 15%-40%.
Πηγή: Δελτίο Τύπου Υγείας του Reuters, δημοσιευμένοστη MedlinePlus (14 Φεβρουαρίου, 2002)
Γ. Ποια μορφή αντηλιακού σε προστατεύει καλύτερα;
Α. Λοσιόν
Β. Σπρέι
Γ. Στικ
Δ. Ολα τα παραπάνω
Καμία μορφή αντηλιακού δεν προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τις άλλες. «Από τη στιγμή που θα απλώσεις το αντηλιακό σωστά, θα έχεις και την προστασία που σου υπόσχεται» επισημαίνει ο Henry W. Lim, μέλος της επιτροπήςφωτοβιολογίας του Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Δέρματος. Παρότι δεν υπάρχει ιδανική μορφή για τον καθένα, έρευνα της Coppertone έδειξε ότι η χρήση αντηλιακού σε μορφή σπρέι αυξάνεται ραγδαία. Νέα μπουκάλια που μπορούν να ψεκάσουν και ανάποδα κάνουν την εφαρμογή να φαίνεται παιχνίδι.
Must: Τα αντηλιακά σε σπρέι περιέχουν συστατικά, που απορροφώνται πιο εύκολα από την επιδερμίδα.
Δ. Τσάι: ασπίδα κατά του ήλιου
Ας γίνει το ποτό παραλίας της επιλογής σου. Ενα δροσιστικό παγωμένο τσάι μπορεί να βοηθήσει, να ματαιώσει την κλιμάκωση των κυτταρικών βλαβών, που είναι αποτέλεσμα της μακράς έκθεσης στον ήλιο.
Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά σε πράσινο και μαύρο τσάι αναστέλλουν τις πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος.
Ε. Φυσικά φίλτρα vs Χημικών
Οταν λέμε φυσικά αντηλιακά, εννοούμε αυτά που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα χημικά απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και περιέχουν φίλτρα, που επιτρέπουν τη μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο, όπως είναι η βενζοφαινόνη, τα κινναμοειδή κ.ά. Η αποτελεσματικότητα και των δύο είναι ίδια, απλώς αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας τους.
Χρησιμοποίησε το αντηλιακό σου σωστά
- Να απλώνεις το αντηλιακό 15 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο και να το ανανεώνεις τακτικά.
- Στο πρόσωπο: μην παραλείπεις τη μύτη και τις άκρες των χειλιών.
- Στο σώμα: μην ξεχνάς την πλάτη, τους ώμους και τα πόδια. Οι περισσότερες δυσπλασίες στους άντρες εμφανίζονται στα πόδια.
- Αν νιώσεις κάποια αλλεργική αντίδραση από το αντηλιακό σου, άλλαξέ το. Πιθανώς, κάποιο συστατικό δεν σου ταιριάζει.
Ερωτήσεις:
ΕΡ: Αν δεν κάνω καθόλου ηλιοθεραπεία και κολυμπάω μόνο, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;
ΑΠ: Φυσικά και χρειάζεσαι. Το νερό δεν φιλτράρει τις ακτίνες του ήλιου και είσαι εκτεθειμένος στην επιβλαβή δράση της ακτινοβολίας.
ΕΡ: Μπορώ να χρησιμοποιώ το αντηλιακό σώματος και για το πρόσωπο;
ΑΠ: Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική υφή. Στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρεμώδεις υφές, ενώ για το σώμα, τα αντηλιακά είναι σε μορφή γαλακτώματος και σπρέι. Ωστόσο, αν δεν έχεις μαζί σου αντηλιακή κρέμα προσώπου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις το αντηλιακό για το σώμα από το να μη βάλεις καθόλου. Υπάρχουν βέβαια στην αγορά αντηλιακά που είναι 2 σε 1 για πρόσωπο και σώμα κι αυτά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις άφοβα.
ΕΡ: Εάν χρησιμοποιώ αδιάβροχο αντηλιακό όταν παίζω μπιτς βόλεϊ, είμαι προστατευμένος;
ΑΠ: Ακόμα και τα προϊόντα που θεωρούνται αδιάβροχα, καθώς μπαίνεις στη θάλασσα χάνουν τουλάχιστον το 50% της ισχύος τους. Γι’ αυτό, μην επαναπαύεσαι. Επανάλαβε την εφαρμογή κάθε φορά που βγαίνεις από τη θάλασσα.
menshealth
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου