Τετάρτη, Νοεμβρίου 30

Τι... παίζει με το ντόπινγκ;

Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός πέρασαν τα περισσότερα ντόπινγκ κοντρόλ στις 11 αγωνιστικές της superleague; Τι διαφορά έχει το τεστ ούρων απ’ το αίμα; Το gazzetta.gr έχει τις απαντήσεις!

Κατ’ αρχήν, η σεζόν άρχισε προβληματικά όσον αφορά τους ελέγχους ντόπινγκ στην superleague. Τα ζητήματα ήταν κυρίως οικονομικής φύσης, αφού μην ξεχνάμε ότι οι δειγματολήπτες έχουν κάνει μεγάλες κινητοποιήσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο ώστε να καταφέρουν να εξοφληθούν. Οι οφειλές από ομοσπονδίες και διοργανώτριες (μέσα και η superleague) ήταν σημαντικές. Κάποια στιγμή, όμως, τα πράγματα φάνηκε να ηρεμούν και να τακτοποιούνται.

Ίδια τεστ για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

Όλα αυτά και κάποια άλλα παρόμοια διαδικαστικά ζητήματα είχαν σαν συνέπεια να μην γίνουν έλεγχοι σε όλες τις αγωνιστικές ως τώρα. Και συγκεκριμένα, από τα... στοιχεία του ΕΣΚΑΝ που δημοσιοποιούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία, φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει τεστ την 1η, την 2η και την 4η αγωνιστική. Που ήταν, πάντως, κουτσουρεμένες αγωνιστικές κι όχι πλήρεις, όπως όλοι θυμόμαστε.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία για τις 11 πρώτες αγωνιστικές της superleague βλέπουμε ότι τα περισσότερα τεστ έχουν γίνει σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Πανιώνιο και Ατρόμητο. Από πέντε ματς του κάθε συλλόγου, συγκεκριμένα. Συνεπώς οι τρείς μεγάλοι του ΠΟΚ είναι ίσα βάρκα, ίσα πανιά. Κανείς δεν μπορεί να μιλάει ως τώρα για άνιση μεταχείριση ή επιλεκτική αντιμετώπιση.

Να σημειωθεί ότι σε κάθε παιχνίδι περνάνε από έλεγχο δυο ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδα.

Πιο φθηνά στο λεκανοπέδιο

Μια ακόμα παρατήρηση έχει να κάνει, όπως είναι λογικό, με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλο το ελληνικό κράτος. Όποιος δει τα ματς που έχουν περάσει από τεστ θα διαπιστώσει ότι όλα είναι εντός Αττικής. Προφανώς, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα ξεπεραστεί όταν το κράτος αποφασίσει ή μπορέσει να ενισχύσει περισσότερο το αντιντόπινγκ.

Το ΕΣΚΑΝ, που δίνει κι αυτό τον δικό του αγώνα, δεν έχει κάποια ευθύνη, αφού προσπαθεί να συμμορφωθεί με τα νέα οικονομικά δεδομένα και να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Άλλα χρήματα κοστίζει ένας έλεγχος εκτός Αθηνών κι άλλα – σαφώς λιγότερα - ένα τεστ στην πρωτεύουσα. Συνεπώς, η κλήρωση, που υπήρχε τόσα χρόνια, γίνεται αναγκαστικά και πρακτικά επιλογή – κλήρωση σε κάποια από τα παιχνίδια στην Αττική.

Κοντρόλ σε αίμα και ούρα

Όσον αφορά τα τεστ σε ούρα κι αίμα, θα πρέπει να επισημάνουμε, με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται, δυο πραγματάκια. Η τεχνολογία στο αντιντόπινγκ έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα και με την WADA, με συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των απαγορευμένων ουσιών (ακόμα και η περιβόητη ερυθροποιητίνη) να ανιχνεύεται πια στα ούρα. Κάτι που δεν ίσχυε παλιότερα.

Τα κοντρόλ στο αίμα «στοχεύουν» πλέον σχεδόν αποκλειστικά στην χρήση αυξητικής ορμόνης και στις μεταγγίσεις αίματος. Δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη γκάμα, δηλαδή, όπως ίσως νομίζουν ακόμα αρκετοί. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Μια ενδιαφέρουσα σχετικά πρόσφατη εξέλιξη, βέβαια, έχει να κάνει με το Βιολογικό Διαβατήριο, που ήδη χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια σε κάποια αθλήματα, όπως ποδηλασία, χειμερινά σπορ κλπ.

Με το Βιολογικό Διαβατήριο γίνονται συγκρίσεις σε διάφορες μετρήσεις αίματος ενός αθλητή σε βάθος χρόνου. Κι έτσι μπορεί να εντοπιστεί, από τις αφύσικες ενδείξεις κι ανωμαλίες στους δείκτες, αν κάποιος κάνει χρήση ουσιών. Είναι θέμα χρόνου, πάντως, το Βιολογικό Διαβατήριο να εφαρμοστεί σε όλα τα σπορ, αφού εκεί επικεντρώνεται πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας στο αντιντόπινγκ. Συνεπώς, τα τεστ στο αίμα αποκτούν μια νέα διάσταση σιγά – σιγά.

Μπορεί τεστ στο αίμα το ΟΑΚΑ;

Θα πρέπει να αναφερθεί και κάτι άλλο που έχει να κάνει με το εργαστήριο στο ΟΑΚΑ. Αν κάποιος ζητούσε πριν από μόλις δυο, τρείς μήνες από το ταλαιπωρημένο (από οικονομικά κι άλλα προβλήματα) ελληνικό εργαστήριο να κάνει ελέγχους αίματος, θα ήταν αδύνατο. Το εργαστήριο, άλλωστε, ακόμα και τώρα κινδυνεύει με λουκέτο, αφού η WADA τόνισε ότι δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές. Παρά ταύτα γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος έστω και την τελευταία στιγμή. Κάτι που θα αποτελεί τεράστια επιτυχία υπό τις παρούσες συνθήκες.

Συνεπώς, είναι θέμα χρόνου, ημερών συγκεκριμένα όπως φαίνεται, το εργαστήριο να μπορεί να κάνει κι ελέγχους στο αίμα για να ανιχνεύει, όπως είπαμε, αν κάποιοι αθλητές παίρνουν αυξητική ορμόνη ή κάνουν μεταγγίσεις. Ενδεχομένως, αν οι εγχώριες συνθήκες το επιτρέψουν, στο άμεσο μέλλον να μπει στο πρόγραμμα και η εφαρμογή του Βιολογικού Διαβατηρίου.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι μετά τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν το εργαστήριο ήταν στα φόρτε του ακόμα και είχε την δυναμική από την μεγάλη διοργάνωση, είχαν γίνει από το ΕΣΚΑΝ και τεστ αίματος στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.

Σε όλα τα ματς;

Θεωρητικά, είναι κάτι που γίνεται να περνάνε όλα τα παιχνίδια της superleague κάθε αγωνιστική από έλεγχο ντόπινγκ. Και είχε συζητηθεί και στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Πρακτικά, όμως, το κόστος έχει κριθεί όλες τις φορές υπέρογκο από την superleague. Ειδικά, αν μιλάμε και για τεστ ούρων, αλλά και για τεστ αίματος. Και στις προηγούμενες απόπειρες που είχαν γίνει για κάτι τέτοιο, το όλο θέμα μπλόκαρε πάντα στο οικονομικό. Θα δούμε αν τώρα υπάρξει μια διαφορετική εξέλιξη, ωστόσο το βλέπουμε λίγο δύσκολο, ειδικά αυτή την εποχή. Θα ήταν σημαντικό, πάντως, στο ελληνικό πρωτάθλημα να γίνονταν τεστ σε όλα τα ματς, όπως, βέβαια, και σε όλες τις διοργανώσεις όλων των σπορ.

Το... επικοινωνιακό όπλο

Οι αφορμές για σοβαρές έρευνες πάνω στο πρόβλημα του ντόπινγκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια ουκ ολίγες φορές. Σχεδόν όλες οι ευκαιρίες χάθηκαν. Δυστυχώς… Ή μήπως ακόμα και ο περιβόητος κοριός της ΚΥΠ δεν «έπιασε» ενδιαφέρουσες ατάκες για διάφορες ομάδες, έτσι όπως είδαμε τα δικόγραφα να δημοσιεύονται στα ΜΜΕ το περασμένο καλοκαίρι;

Οπαδικό φιτίλι

Παρά ταύτα, θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι που έχουμε δει πολλές φορές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ότι το ντόπινγκ κοντρόλ «χρησιμοποιείται» κι αυτό ως επικοινωνιακό όπλο από τις ομάδες, όπως τις συμφέρει…, για την δημιουργία εντυπώσεων. Κι αυτό κατά καιρούς το έχουν κάνει σχεδόν όλες οι βαριές φανέλες του πρωταθλήματός μας.

Κάπου, όμως, τα έχουν μπερδέψει οι Έλληνες παράγοντες. Όταν σε αδικεί ένας διαιτητής, τότε στην χειρότερη περίπτωση να κάτσει στραβά ένα αποτέλεσμα σε κάποιον αγώνα. Με το ντόπινγκ, όμως, κανείς δεν πρέπει να παίζει. Είναι ζήτημα σοβαρό κι έχει να κάνει με την ανθρώπινη υγεία. Δεν έχει να κάνει με μια νίκη ή ήττα σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αλλά με την ζωή και τον θάνατο νέων ανθρώπων.

Δεν μπορεί, λοιπόν, το πρόβλημα του ντόπινγκ να γίνεται παιχνιδάκι κάθε χρόνο στα χέρια των παραγόντων, όταν αυτοί θέλουν να ανάψουν σώνει και καλά το οπαδικό φιτίλι ή να επηρεάσουν καταστάσεις. Κι επαναλαμβάνουμε, ότι αυτό κατά καιρούς το έχουν κάνει σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο, ούτε μεμονωμένο.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΩΣ ΤΩΡΑ:

3η αγωνιστική: Ατρόμητος – Παναθηναϊκός

5η αγωνιστική: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, Πανιώνιος – ΑΕΚ, Ατρόμητος - Παναιτωλικός

6η αγωνιστική: ΑΕΚ – Ολυμπιακός

7η αγωνιστική: Παναθηναϊκός – Εργοτέλης, Ατρόμητος – ΠΑΣ, Πανιώνιος – Ολυμπιακός

8η αγωνιστική: Ολυμπιακός – ΟΦΗ, ΑΕΚ – Άρης, Ατρόμητος – Πανιώνιος

9η αγωνιστική: Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, Πανιώνιος – ΟΦΗ

10η αγωνιστική: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος – Λεβαδειακός

11η αγωνιστική: Πανιώνιος – Άρης, Παναθηναϊκός – ΟΦΗ.

ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΟΝΤΡΟΛ ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ:

Ολυμπιακός 5

Παναθηναϊκός 5

ΑΕΚ 5

Ατρόμητος 5

Πανιώνιος 5

ΟΦΗ 3

Άρης 2

Αστέρας 1

Λεβαδειακός 1

ΠΑΟΚ 1

Παναιτωλικός 1

Εργοτέλης 1

ΠΑΣ 1

gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...