Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Σκουφά, 104 τετραγωνικών. Τιμή 13.000 ευρώ και 100.000 αέρας. Ενοικιάζεται κατάστημα στην πλατεία Κολωνακίου 45 τετραγωνικά και υπόγειο 25.000 ευρώ. Οι αγγελίες αυτές που εξακολουθούν να δημοσιεύονται ακόμη και σήμερα στις εφημερίδες αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, στην Ελλάδα που κινδυνεύει με κατάρρευση ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.
Η απαίτηση ακόμη και σήμερα «αέρα» και μάλιστα μέσω αγγελιών αποδεικνύει επίσης ότι υπάρχουν πολλοί αμετανόητοι οι οποίοι εκτός των άλλων δεν σκιάζονται ούτε από λίστες ούτε από ΣΔΟΕ.
Την ίδια ώρα στη Μεγάλη Βρετανία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μην τους μείνουν τα ακίνητα ξενοίκιαστα και χάσουν μέρος της... εμπορικής τους αξίας με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον ζητούν από τους ενοικιαστές τους το συμβολικό ενοίκιο της μίας λίρας, ακόμη και σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους.
Οπως σημειώνεται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα» οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προτιμούν να θυσιάσουν ένα αξιοπρεπές ενοίκιο και προχωρούν σε νέες συμβάσεις μίσθωσης προκειμένου να μη χάσουν τους ενοικιαστές τους.
Σε αντίθετη περίπτωση κάθε ιδιοκτήτης θα αναγκαστεί να επιβαρυνθεί με φόρο (business rates) που αντιστοιχεί στο 40% του ετήσιου ενοικίου που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εισπράξει από το κατάστημά του.
Στους λιανεμπόρους που έχουν συνάψει τέτοιες συμβάσεις μίσθωσης περιλαμβάνεται η Dixons, ιδιοκτήτρια της ελληνικής Κωτσόβολος.
Η εταιρεία με τις δημοφιλείς αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών Currys και PC World στη Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε στους «Financial Times» ότι πληρώνει ετήσιο ενοίκιο 1 λίρας (1,17 ευρώ) για μερικά από τα 121 καταστήματα που διαθέτει στη Γηραιά Αλβιώνα.
Τα περισσότερα βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους, οι οποίοι όμως έχουν υψηλά ποσοστά άδειων καταστημάτων και η εταιρεία σχεδίαζε να τα κλείσει με τη λήξη των μισθώσεων.
Οι ιδιοκτήτες ωστόσο συμφώνησαν να μειώσουν τα ενοίκια στη μία λίρα, εφόσον η Dixons αναλάμβανε την πληρωμή του φόρου.
Αλλά και η αλυσίδα καρτών και δώρων Card Factory, η οποία διαθέτει 600 καταστήματα, έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες συμβάσεις «πληρώνοντας μόνο τον φόρο business rates».
Πολλοί ιδιοκτήτες προσπαθούν να γεμίσουν τα καταστήματά τους ακόμη και με φιλανθρωπικές οργανώσεις, προκειμένου να μειώσουν τη ζημιά από τα business rates– ένα σύστημα που δέχεται σκληρή κριτική τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και τους λιανεμπόρους, καθώς δεν προσαρμόζεται εύκολα στην περίπτωση μείωσης των ενοικίων.
Μάλιστα, οι συνθήκες για τους ιδιοκτήτες αναμένεται να γίνουν χειρότερες καθώς εκτιμάται ότι τον Απρίλιο η φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί κατά 5,6% παρά τη μείωση των ενοικίων.
Πάντως, παρότι η Card Factory επεκτείνεται, άλλοι μεγάλοι λιανέμποροι, όπως η Dixons ή η Mothercare, εγκαταλείπουν τους εμπορικούς δρόμους και προτιμούν τα εμπορικά κέντρα και τις online πωλήσεις.
Ετσι, το ποσοστό των άδειων καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους της Γηραιάς Αλβιώνας είναι 14,3% από 4% το 2008.
«Η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες και η εξασθένηση της οικονομίας έχουν οδηγήσει ορισμένες περιοχές σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», υποστηρίζει η επικεφαλής της βρετανικής ομοσπονδίας των ιδιοκτητών Λιζ Πις.
«Οταν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο διπλό κόστος του ενοικίου και του φόρου, τότε τα ενοίκια πρέπει να υποχωρήσουν».
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου