Παρασκευή, Οκτωβρίου 21

Κι άλλος δορυφόρος στο... κεφάλι μας!

Καλά τη γλιτώσαμε ένα μήνα πριν, όταν ο ανεξέλεγκτος δορυφόρος της NASA έπεσε στον Ειρηνικό. Τώρα, σε φθνουσα τροχιά βρίσκεται, σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος, και ένας άλλος ερευνητικός δορυφόρος, ο ROSAT, ο οποίος έχει πάψει να επικοινωνεί με τη Γη.

Πρόκειται για έναν ανενεργό γερμανικό δορυφόρο, ο οποίος, λόγω της φθίνουσας τροχιάς που ακολουθεί, αναμένεται να συντριβεί κάποια στιγμή εντός του Σαββατοκύριακου, 22 - 23 Οκτωβρίου.

Ο ROSAT εκτοξεύτηκε το 1990, πριν δηλαδή αρχίσουν ακόμα να αποκτούν οι δορυφόροι προωθητικά συστήματα, με τα οποία μπορεί να διορθωθεί η τροχιά τους και να ελεγχθεί η πτώση τους στην ατμόσφαιρα της Γης.

Αυτός είναι ο λόγος που η ακριβής τοποθεσία της πτώσης του δορυφόρου παραμένει μυστήριο, αφού κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πότε και πού θα πέσει ο ROSAT, o οποίος ζυγίζει 2,4 τόνους και έχει το μέγεθος ενός μεγάλου αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος πάντως... υποψήφιες είναι "όλες οι χώρες του κόσμου που βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος από 53 μοίρες βόρεια μέχρι 53 μοίρες νότια". Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνεται η Ελλάδα, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Γης, με εξαίρεση τους δυο πόλους.


Ο ανεξέλεγκτος δορυφόρος ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά και εκτιμάται ότι θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Από την κάθοδο του δορυφόρου υπολογίζεται ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης περίπου 30 κομμάτια, κυρίως γυάλινα και κεραμικά, το μεγαλύτερο από τα οποία θα είναι ένα κάτοπτρο βάρους 1,7 τόνων.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάντως. Πρέπει να είστε πολύ άτυχος για να σας έρθει ο δορυφόρος στο κεφάλι, καθώς οι Γερμανοί ειδικοί εκτιμούν ότι μια τέτοια πιθανότητα είναι μία στις 2.000.

Παρόλα αυτά, καλού-κακού, αν δείτε ένα φωτεινό αντικείμενο να πέφτει με ταχύτητα από τον ουρανό κατά πάνω σας, μην το σκεφτείτε. Τρέξτε!

Info:Ο ROSAT πραγματοποίησε μελέτες για τις μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίων και ήταν ο πρώτος δορυφόρος που χαρτογράφησε τον ουρανό στο φάσμα των ακτίνων Χ.

Πηγές: deltiokairou, Τα Νέα, www.inquistr.com, Scientific American

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...