Συνολικά 100 διπλωματικές εργασίες φοιτητών από αρχιτεκτονικές σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τεχνικού Πανεπιστήμιου Κωνσταντινούπολης, με θέμα...
την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και κτιρίων θα παρουσιάζονται από σήμερα στην Αποθήκη 7, στο Λιμάνι. Πρόκειται για τις καλύτερες εργασίες που υποβλήθηκαν στις δύο σχολές κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και επιλέχθηκαν από επιτροπή Ελλήνων και Τούρκων καθηγητών. Χαρακτηρίζονται από πληρότητα στην σχεδιαστική τους επάρκεια, ευρηματικότητα, ευαισθησία στα... κοινωνικά προβλήματα των πόλεων και ανταποκρίνονται σε ζητήματα βιωσιμότητας και οικολογίας.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα μελετών που αφορούν τις αναπλάσεις της προκυμαίας και του θαλάσσιου μετώπου της Κωνσταντινούπολης (Καντικιόι), αλλά και του Κεράτειου Κόλπου. Για τη Θεσσαλονίκη, προτείνεται εξίσου ανασχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου, από τον Λευκό Πύργο έως το Μακεδονία Παλλάς, με μία νέα διοργάνωση που συνδέει τον χώρο με την ΔΕΘ και με ημιυπόγειες εγκαταστάσεις που μπορεί να χρησιμοποιεί το κοινό, ώστε να μην διαταράσσεται το φυσικό τοπίο.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις προτείνονται για την περιοχή της Θέρμης και την περιοχή Ντενιζλί της Κωνσταντινούπολης, όπου ουσιαστικά οι μελέτες αφορούν την πολεοδομική ανασυγκρότηση με νέα οικοδομικά τετράγωνα, που σέβονται τον περιβάλλοντα χώρο και επιτρέπουν την λειτουργική συμβίωση των κατοίκων τους.
Επίσης, το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ παρουσιάζει με μελέτη του μία ενδιαφέρουσα πρόταση επέμβασης στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου τα κτίσματα, οι αποθήκες, οι γραμμές και τα βαγόνια συνθέτουν ένα υπαίθριο μουσείο, επισκέψιμο για το κοινό, και δημιουργούνται νέες χρήσεις για τους επισκέπτες του. Στην έκθεση περιλαμβάνονται σχεδιασμοί βιομηχανικών αντικειμένων (π.χ. εργαλεία, καθίσματα κ.α.) από Τούρκους φοιτητές, στο πλαίσιο αντίστοιχης θεματικής που προσφέρει το πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου τους.
thestival.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου