Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 8

Πώς να Απαντήσεις στις 23 πιο Κοινές Ερωτήσεις μιας Συνέντευξης Εργασίας

Ας το παραδεχτούμε, σε κανέναν δεν αρέσει η διαδικασία της συνέντευξης εργασίας. Ιδιαίτερα σε αυτόν που πάει να την δώσει. Πρέπει να έχεις την καλύτερη συμπεριφορά, θα έχεις μόνο μια ευκαιρία για να το κάνεις σωστά και είναι σαν να δίνεις για δίπλωμα οδήγησης ξανά. Με το πέρασμα των χρόνων έχω βρεθεί σε αμέτρητες συνεντεύξεις για εργασία. Για να πιάσω την πρώτη μου δουλειά μετά την σχολή, έδινα 15-20 συνεντεύξεις τον μήνα. Σε οποιοδήποτε μέρος και να ήταν, οι ερωτήσεις δεν φαίνονταν να αλλάζουν από δουλειά σε δουλειά. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι απαντήσεις ήταν... συνήθως ίδιες, με την προσωπική σου ερμηνεία βέβαια.

Ορίστε λοιπόν 23 ερωτήσεις που είναι πιθανόν να σε ρωτήσουν και πως έμαθα να τις απαντάω. Γιατί 23; Επειδή είχα περισσότερες από 20 και λιγότερες από 25. Θυμήσου, το να δίνεις συνέντευξη είναι μια ικανότητα και αν κάνεις σωστή προετοιμασία θα έχεις επιτυχία κάθε φορά.

01. Λοιπόν, πες μου λίγα πράγματα για εσένα.

Θα μου προκαλούσε μεγάλη έκπληξη αν δεν σου έκαναν αυτή την ερώτηση σε κάθε συνέντευξη. Είναι ίσως η πιο στάνταρ ερώτηση επειδή θέτει τις βάσεις για την συνέντευξη και σε κάνει να ξεκινήσεις να μιλάς. Πρόσεξε να μην δώσεις σε αυτόν που κάνει την συνέντευξη την ιστορία της ζωής σου. Δεν χρειάζεται να εξηγήσεις τα πάντα από την μέρα της γέννησης σου μέχρι σήμερα. Γεγονότα σχετικά με την εκπαίδευση σου, την καριέρα σου και την τωρινή σου ζωή αρκούν.

02. Γιατί ψάχνεις για δουλειά (ή Γιατί έφυγες από την τελευταία σου δουλειά);

Αυτό θα πρέπει να είναι πολύ απλό, αλλά μπορεί να σε μπερδέψει. Πιθανώς ψάχνεις μια νέα θέση εργασίας (ή οποιαδήποτε εργασία) επειδή θέλεις να προωθήσεις την καριέρα σου και να βρεις μια θέση που θα σου επιτρέψει να αναπτυχθείς σαν άνθρωπος και σαν υπάλληλος. Δεν είναι καλή ιδέα να αναφέρεις τα χρήματα, μπορεί να σε κάνει να ακουστείς σαν μισθοφόρος. Και αν είσαι στην δυσάρεστη θέση να σε είχαν υποβαθμίσει στην προηγούμενη δουλειά σου, να είσαι θετικός και δώσε μια όσο το δυνατόν συντομότερη απάντηση. Αν απολύθηκες, θα χρειαστείς μια καλή εξήγηση. Αλλά και πάλι, σκέψου θετικά.

03. Πες μου τι γνωρίζεις για αυτή την εταιρεία.

Κάνε την μελέτη σου πριν πας για οποιαδήποτε συνέντευξη. Είτε πρόκειται για θέση μάνατζερ, είτε για θέση γραμματέα, θα πρέπει να γνωρίζεις για την εταιρεία ή επιχείρηση στην οποία πρόκειται να εργαστείς. Ήταν η εταιρεία αυτή στις ειδήσεις πρόσφατα; Ποιοι είναι οι άνθρωποι στην εταιρεία για τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζεις. Κάνε μια προεργασία, θα σε κάνει να ξεχωρίζεις ως κάποιος που έρχεται προετοιμασμένος και πραγματικά ενδιαφέρεται για την εταιρεία και την θέση αυτή.

04. Γιατί θέλεις να δουλέψεις στην εταιρεία μας;

Αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προηγούμενη ερώτηση. Οποιαδήποτε έρευνα έχεις κάνει για την εταιρεία θα σε έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα για ποιον λόγο θέλεις να δουλέψεις σε αυτήν. Εξάλλου, βρίσκεσαι στην συνέντευξη, έτσι; Σκέψου λίγο την ερώτηση αυτή πριν πας για την συνέντευξη, ανέφερε τους στόχους της καριέρας σου και τόνισε τους στόχους σου και τα μελλοντικά σου σχέδια σταδιοδρομίας.

05. Τι πείρα έχεις;

Ας ελπίζουμε ότι αν κάνεις αίτηση για αυτή την θέση θα έχεις και τις ανάλογες εμπειρίες. Και αν ισχύει αυτό θα πρέπει να τις αναφέρεις όλες. Αλλά αν αλλάζεις καριέρα ή προσπαθείς να κάνεις κάτι λίγο διαφορετικό, η εμπειρία σου μπορεί να μην ταιριάζει. Εδώ είναι που χρειάζεσαι λίγη ειλικρινή δημιουργικότητα για να ταιριάξεις τις εμπειρίες που έχεις με αυτά που απαιτούνται. Εξάλλου, οι δεξιότητες είναι δεξιότητες. Πρέπει να δείξεις πως οι δεξιότητες εξυπηρέτησης πελατών μπορούν να εφαρμοστούν σε εσωτερικές διοικητικές θέσεις και ούτω καθεξής.


06. Αν οι πρώην συνεργάτες σου ήταν εδώ, τι θα έλεγαν για σένα;

Εντάξει, αυτή δεν είναι ώρα για να τα αποκαλύψεις όλα. Αν κάποιοι άνθρωποι από το παρελθόν πρόκειται να πουν ότι είσαι ένας βαρετός μ….ας, δεν χρειάζεται να το αναφέρεις. Μείνε θετικός και έχε μερικά αποσπάσματα στο μυαλό σου. “Θα έλεγαν ότι εργαζόμουν σκληρά” ή ακόμα καλύτερα “O …… πάντα έλεγε ότι ήμουν ο πιο αξιόπιστος και είχα τις πιο δημιουργικές λύσεις προβλημάτων που είχε συναντήσει ποτέ”.

07. Έχεις κάνει ποτέ τίποτα για να επεκτείνεις την εμπειρία σου;

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από νυχτερινά μαθήματα, μέχρι χόμπι και αθλήματα. Αν είναι σχετικό, αξίζει να το αναφέρεις. Προφανώς, οτιδήποτε έχει σχέση με περαιτέρω εκπαίδευση είναι σπουδαίο, αλλά ίσως και το να ξοδεύεις κάποιο χρόνο μόνος σου στο σπίτι για να βελτιώσεις τις αυτάρκεια, την διαχείριση χρόνου και τα κίνητρα, είναι καλό να αναφερθούν.

08. Που αλλού έχεις κάνει αίτηση;

Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να δείξεις ότι έχεις ζήτηση, χωρίς να δείχνεις όμως ότι έχεις κάνει αιτήσεις σε όλες τις αγγελίες του χρυσού οδηγού. Έτσι, να είσαι ειλικρινής και να αναφέρεις μερικές άλλες εταιρείες, αλλά μην μπεις σε λεπτομέρειες. Το γεγονός ότι ψάχνεις σοβαρά για δουλειά και είσαι ανοιχτός σε ανοιχτός σε προτάσεις είναι η κινητήρια δύναμη αυτού που παίρνει την συνέντευξη.

09. Πως είσαι όταν δουλεύεις υπό πίεση;

Για μια ακόμα φορά, υπάρχουν αρκετές απαντήσεις για αυτή την ερώτηση, αλλά θα πρέπει αν είναι θετικές. Μπορεί να εργάζεσαι καλά, μπορεί να τα χάνεις ή μπορεί να προτιμάς να δουλεύεις υπό πίεση. Αν πεις ότι καταρρέεις σαν λιωμένο τυρί, αυτό δεν πρόκειται να σε βοηθήσει καθόλου.

10. Τι σε παρακινεί να είσαι καλός στην δουλειά σου;

Η απάντηση σε αυτό δεν είναι τα χρήματα, ακόμα και αν είναι. Θα πρέπει να παρακινείσαι από τους ευγενείς σκοπούς της ζωής. Θέλεις αναγνώριση αν είσαι καλός στην δουλειά σου. Θέλεις να γίνεις καλύτερος στην δουλειά σου. Θέλεις να βοηθήσεις τους άλλους ή να είσαι ηγέτης στον τομέα σου.

11. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σου;

Αυτή είναι η ευκαιρία σου για να λάμψεις. Σου ζητείται να εξηγήσεις γιατί είσαι σπουδαίος υπάλληλος, για αυτό μην κάθεσαι πίσω και μείνε θετικός. Μπορεί να είσαι κάποιος που αναπτύσσεται κάτω από πίεση, ένας σπουδαίος παρακινητής, ένας δυνατός λύτης προβλημάτων ή κάποιος με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια. Αν ωστόσο, το μεγαλύτερο σου πλεονέκτημα είναι να είσαι το πιο γερό ποτήρι ή το να κάνεις κορυφαίο σκορ στο Mario Kart, καλύτερα κράτησε το για τον εαυτό σου. Το άτομο που κάνει την συνέντευξη ψάχνει για δυνάμεις που σχετίζονται με την εργασία.

12. Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;

Αν είσαι απολύτως ειλικρινής, μπορεί να κλωτσάς την τύχη σου. Αν πεις ότι δεν έχεις καμία, προφανώς ψεύδεσαι. Αυτή είναι μια απαίσια ερώτηση και μια στην οποία οι πολιτικοί έχουν γίνει ειδικοί να την απαντάνε. Λένε πράγματα όπως “Είμαι ίσως πολύ δεσμευμένος με την εργασία μου και δεν έτσι δεν ξοδεύω πολύ χρόνο με την οικογένεια μου”. Έχω ακούσει ακόμα “Είμαι τόσο καλός στην δουλειά μου, που μπορεί να κάνει τους άλλους να ζηλεύουν”. Ας παραμείνουμε προσγειωμένοι. Αν σου κάνουν αυτή την ερώτηση, δώσε ένα μικρό ελάττωμα σου, που σχετίζεται με την εργασία και δουλεύεις σκληρά να το διορθώσεις. Παράδειγμα: “Μου έχουν πει ότι κατά καιρούς συγκεντρώνομαι στις λεπτομέρειες και χάνω την μεγαλύτερη εικόνα. Έτσι για να το διορθώσω, ξοδεύω χρόνο κοιτάζοντας το συνολικό έργο κάθε μέρα για να δω την πρόοδο μου.

13. Ας μιλήσουμε για τον μισθό. Τι ακριβώς ψάχνεις;

Τρέξε να καλυφθείς! Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι σε μια συνέντευξη. Ακόμη και αν ξέρεις το εύρος μισθού για αυτή την δουλειά, αν απαντήσεις δείχνεις όλα σου τα χαρτιά. Θέλεις όσα περισσότερα μπορείς, ο εργοδότης σε θέλει για όσα λιγότερα μπορεί να δεχθείς. Πριν κάνεις αίτηση, ρίξε μια ματιά σε σελίδες για να πάρεις μια ιδέα πόσα πρέπει να πληρώνεται κάποιος με την δικιά σου εμπειρία. Μπορείς να πεις “λοιπόν, αυτό είναι κάτι που έχω σκεφτεί πολύ σκληρά και νομίζω ότι κάποιος με την δικιά μου εμπειρία θα πρέπει να παίρνει μεταξύ Χ και Υ” ή μπορείς να είσαι πονηρός και να πεις “αυτή την στιγμή, με ενδιαφέρει περισσότερο να μιλήσουμε περισσότερο για το τι μπορεί να προσφέρει αυτή η θέση στην καριέρα μου”. Αυτό θα μπορούσε να σου εξαγοράσει λίγο χρόνο να εξετάσεις την κατάσταση. Αλλά αν έχεις συγκεκριμένο ποσό στο μυαλό σου και είσαι σίγουρος ότι μπορείς να το πάρεις, θα έλεγα να το πεις. Το έχω κάνει σε πολλές περιπτώσεις και κάθε φορά έπεφτα πολύ κοντά σε αυτό το ποσό (μερικές φορές λιγότερα και μερικές περισσότερα).

14. Είσαι καλός στο να εργάζεσαι ομαδικά;

Εκτός και αν έχεις το IQ ενός φυτού, πάντα απαντάς ΝΑΙ σε αυτή την ερώτηση. Είναι η μόνη απάντηση. Πως μπορεί κάποιος να λειτουργήσει σωστά μέσα σε έναν οργανισμό αν είναι μοναχικός; Μπορείς να αναφέρεις και τι ρόλο σου αρέσει να έχεις στην ομάδα, αν θες. Είναι σπουδαία ευκαιρία να εξηγήσεις ότι είσαι γεννημένος ηγέτης.

15. Πες μου μια πρόταση που έχεις κάνει και τέθηκε σε εφαρμογή.

Είναι σημαντικό εδώ να επικεντρωθείς στην λέξη «εφαρμογή». Δεν υπάρχει τίποτα λανθασμένο με το να έχεις χίλιες σπουδαίες ιδέες, αλλά αν το μόνο μέρος στο οποίο υπάρχουν είναι το σημειωματάριο σου, ποιο το νόημα; Ακόμα καλύτερα, χρειάζεσαι και ένα καλό τέλος. Αν η προηγούμενη εταιρεία άκουσε τις συμβουλές σου και έπειτα κήρυξε πτώχευση, αυτό δεν είναι και τόσο καλό παράδειγμα. Να είσαι προετοιμασμένος με μια ιστορία σχετικά με μια ιδέα που είχες η οποία πραγματοποιήθηκε και είχε επιτυχία.

16. Σε έχει ποτέ ενοχλήσει κάτι σχετικά με τους ανθρώπους που έχεις δουλέψει μαζί;

Και βέβαια. Έχεις μια λίστα με ένα σωρό πράγματα. Αλλά δεν μπορείς να τα πεις, θα δείξει ότι είσαι αρνητικός και δύσκολος να συνεργαστείς. Η καλύτερη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι να το σκεφτείς για λίγο και μετά να πεις κάτι όπως “Βασικά, πάντα τα πήγαινα μια χαρά με τους συναδέλφους μου”.

17. Υπάρχει κάποιος με τον οποίο δεν θα μπορούσες να δουλέψεις μαζί;

Όχι. Μπορείς να δουλέψεις με όλους, εκτός βέβαια και αν μιλάς για δολοφόνους, ρατσιστές, βιαστές, κλέφτες και άλλους ποταπούς χαρακτήρες. Αν πεις Ναι, θα δείξεις σαν κάποιος που είναι επιλεκτικός και δύσκολος.

18. Πες για τυχόν περιστατικά που είχες με το προηγούμενο αφεντικό σου;

Ωχ. Αν την πατήσεις εδώ, δεν πρόκειται να προσληφθείς ποτέ. Σε ρωτάει για να δει αν θα μιλήσεις άσχημα για τον προηγούμενο εργοδότη σου. Απλά, απάντησε την ερώτηση με διακριτικότητα, διπλωματία και αν χρειαστεί με ένα μεγάλο κενό μνήμης. Με λίγα λόγια, ποτέ δεν είχες προβλήματα.

19. Θα προτιμούσες να δουλέψεις για χρήματα ή για εργασιακή ικανοποίηση;

Δεν είναι και πολύ δίκαιη αυτή η ερώτηση, έτσι; Όλοι θέλουμε να παίρνουμε έναν παχουλό μισθό και να κάνουμε μια δουλειά που μας αρέσει, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Είναι εντάξει να πεις ότι τα χρήματα είναι σημαντικά, αλλά θυμήσου ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι πιο σημαντικό για εσένα από την δουλειά σου. Αλλιώς, θα φανείς σαν κάποιος που ψάχνει απλά για μεγαλύτερο μισθό.

20. Θα προτιμούσες να είσαι αρεστός ή να σε φοβούνται;

Μου έχουν κάνει αυτή την ερώτηση πολλές φορές, με διάφορους τρόπους. Την πρώτη φορά απλά απάντησα “Δεν ξέρω”. Αυτό δεν είχε καλό τέλος, αλλά ήταν στην αρχή της καριέρας μου, όταν δεν είχα καθόλου εμπειρία. Από τότε συνειδητοποίησα ότι η πραγματική απάντηση μου είναι “Τίποτα από τα δύο. Θέλω να με σέβονται”. Δεν θέλεις να σε φοβούνται, επειδή ο φόβος δεν είναι τρόπος να παρέχει κίνητρα σε μια ομάδα. Μπορεί να τελειώσεις την δουλειά, αλλά με τι κόστος; Παρομοίως, αν είσαι ο καλύτερος φίλος όλων θα το βρεις δύσκολο να πάρεις σκληρές αποφάσεις η να προλάβεις τις προθεσμίες. Αλλά, όταν σε σέβονται, δεν χρειάζεται να είσαι τελείως άκαρδος ή να κάνεις την πάπια για να ολοκληρώσεις την δουλειά σου.

21. Είσαι πρόθυμος να βάλεις τα συμφέρονται της εταιρείας πάνω από τα δικά σου;

Και πάλι, μια δυσάρεστη ερώτηση. Αν πεις ναι, είναι μια «πόρνη» της εταιρείας που δεν ενδιαφέρεται για την οικογένεια του. Αν πεις όχι, δεν είσαι πιστός στην εταιρεία. Ωστόσο, φοβάμαι ότι μάλλον θα πρέπει να πεις «ναι» σε αυτήν, επειδή προσπαθείς να είσαι ο τέλειος υπάλληλος σε αυτό το σημείο. Και οι τέλειοι υπάλληλοι δεν διακόπτουν την εργασία τους για να πάνε να δουν τον αγώνα μαζί με τον γιο τους.

22. Εξήγησε μου γιατί θα πρέπει να σε προσλάβω.

Όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις, το “επειδή είμαι σπουδαίος” ή το “επειδή έχω ανάγκη την δουλειά αυτή”, δεν είναι καλές απαντήσεις. Αυτή είναι η στιγμή να δώσεις στον εργοδότη σου τα μεγαλύτερα ταλέντα σου, που απλά τυχαίνει να ταιριάζουν με την περιγραφή της δουλειάς. Είναι επίσης καλό, να αποφύγεις να πετάς σπόντες για τους άλλους πιθανούς υποψήφιους. Συγκεντρώσου σε εσένα και τις ικανότητες σου και όχι στα ελαττώματα των άλλων ανθρώπων.

23. Τελειώνοντας, έχεις να κάνεις κάποια ερώτηση;

Θα τελειώσω με τον τρόπο που ξεκίνησα, με μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη εργασίας. Αυτό συνδέεται άμεσα με την έρευνα που έχεις κάνει για την εταιρεία και επίσης σου δίνει μια ευκαιρία για να σου δείξει πόσο πρόθυμος και προετοιμασμένος είσαι. Θα θέλεις πιθανόν να ρωτήσεις για τα οφέλη σου, αν δεν έχεις πάρει μια απάντηση ήδη. Μια καλή γενική ερώτηση είναι “Πόσο σύντομα μπορώ να ξεκινήσω, αν προσληφθώ βέβαια;”. Μπορείς επίσης να ρωτήσεις σε τι ακριβώς θα εργάζεσαι. Ποιο συγκεκριμένα για τον ρόλο σου και πως θα επηρεάζει την υπόλοιπη εταιρεία. Πάντα να έχεις έτοιμες ερωτήσεις. Το να χαιρετάς με ένα κενό βλέμμα είναι ένας άσχημος τρόπος να κλείνεις την συνέντευξη.

Καλή τύχη και καλή αναζήτηση εργασίας.

Πηγή: dailyarticle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...