Αλλες δύο αποφάσεις με τις οποίες «διαγράφηκε» σημαντικό μέρος οφειλών προς τις τράπεζες εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Στη Θεσσαλονίκη έχουν εκδοθεί συνολικά εφτά αποφάσεις με τις οποίες γίνονται δεκτές οι αιτήσεις έξι οφειλετών, ενώ μόνο μία απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.
Οπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, η πρώτη περίπτωση αφορά μία 63χρονη, η οποία είχε μηνιαίο εισόδημα 1.850 ευρώ και... όφειλε 202.107,50 ευρώ σε οχτώ τράπεζες. Το χρέος της προερχόταν από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, ενώ το μόνο περιουσιακό στοιχείο ήταν ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών του 2001. Η 63χρονη είχε περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών της, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Χωρίς δικηγόρο
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη γυναίκα εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο και στηρίχτηκε στις συμβουλές του ΚΕΠΚΑ, όπου είχε προσφύγει το Σεπτέμβριο του 2010. Το σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών που συντάχτηκε δεν έγινε αποδεκτό από τις τράπεζες και το Φεβρουάριο του 2011 κατέθεσε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την απόφαση, η 63χρονη την επόμενη τετραετία θα καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 750 ευρώ. Η γυναίκα απαλλάχτηκε από το 82% των οφειλών της, καθώς από το ποσό των 202.107,50 ευρώ που oφειλόταν η καταναλώτρια καλείται να καταβάλει συνολικά 36.000 ευρώ.
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε ανδρόγυνο με δύο παιδιά, ένα εκ των οποίων παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες. Οι δύο σύζυγοι είχαν οικογενειακό εισόδημα 2.700 ευρώ το μήνα και όφειλαν 147.842,74 ευρώ σε πέντε τράπεζες, από ένα στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Το ζευγάρι είχε περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του, λόγω μείωσης των ημερών απασχόλησης του συζύγου στην εργασία του. Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε, από το ποσό των 147.842,74 ευρώ που όφειλε το ανδρόγυνο θα καταβληθούν συνολικά 83.501 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρέη θα διαγραφούν και η πρώτη κατοικία της οικογένειας δε θα κατασχεθεί. Κατά την εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων απορρίφθηκε ο ισχυρισμός των τραπεζών ότι οι οφειλέτες απέκρυπταν την πραγματική τους οικονομική κατάσταση. Το δικαστήριο έκρινε ότι «οι πιστωτές έχουν τη δυνατότητα, εκτός από την έρευνα των οικονομικών δυνατοτήτων του αιτούμενου δάνειο (μέσω εκκαθαριστικού σημειώματος ή βεβαίωση αποδοχών), να διαπιστώσουν και τις λοιπές δανειακές υποχρεώσεις του (σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα) ή την εν γένει οικονομική του συμπεριφορά μέσω του συστήματος «Τειρεσίας».
«Να αλλάξουν πολιτική»
«Ελπίζουμε ότι οι αποφάσεις αυτές του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης θα οδηγήσουν τις τράπεζες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την υπερχρέωση των νοικοκυριών και να αλλάξουν πολιτική, τόσο στις μεθόδους προώθησης και πώλησης των δανειακών τους προϊόντων, όσο και κατά το αρχικό στάδιο της εφαρμογής του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε να επιτυγχάνεται συμφωνία στο εξωδικαστικό στάδιο και να μην απαιτείται η προσφυγή στα ειρηνοδικεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.
agelioforos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου