Μια ιστορία θα σας πω. Kάποτε πρίν χρόνια πολλά στην Αβησσυνία ( Αιθιοπία ) ένας βοσκός ο Kaldi παρατήρησε πως οι κατσίκες του χόρευαν στα πίσω πόδια μετά την κατανάλωση κάποιον καρπών κόκκινων.
Θέλοντας να δει τι είναι αυτοί μάζεψε μερικούς και τους πήγε στο τοπικό μοναστήρι. Οι μοναχοί τους χρησιμοποίησαν κατά την διάρκεια των προσευχών τους για να είναι σε εγρήγορση. Η ιστορία μας δείχνει πως ανακαλύφθηκε το 600 π.χ. το δέντρο του καφέ στην Αιθιοπία πιθανότατα. Οι Ιθαγενείς πιστεύεται ότι μασούσαν τον καφέ ως τροφή.
Αυτά συνέβαιναν μια φορά και έναν καιρό
Tα χρόνια πέρασαν και κάπου σε μια γειτονία της Θεσσαλονίκης ένα μικρό κορίτσι παρακολουθεί μια μαγική εικόνα η γιαγιά συντροφιά με τις γυναίκες της γειτονιάς κάνουν διάλειμμα για καφέ .... ζεστά πρόσωπα , γλυκά χαμόγελα , ευχάριστα λόγια συνοδεύονται από τον ελληνικό αχνιστό καφέ .... άρωμα , γεύση , χρώμα, αισθήσεις που συμμετέχουν αναμνήσεις ξεπηδούν από τα βάθη του μυαλού ...
Σήμερα το κορίτσι αυτό έχει μεγαλώσει είναι κάπου σε ένα καφενεδάκι και μετράει τα είδη του καφέ . Ελληνικός ή Τούρκικος , Γαλλικός , Καπουτσίνο , Εσπρέσσο , με ζάχαρη , με γάλα, με ρούμι , με κονιάκ .... πολλαπλές γευστικές επιλογές όσο η αναζήτηση συνεχίζεται τόσο τα ερωτήματα αυξάνονται ....
Εις βάθος εξομολόγηση θρεπτική και θερμιδική αξία του καφέ
Πάνω από 2000 είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο σπέρμα του καφέ . Οργανικά οξέα , αλδεύδες , κετόνες , καφείνη , πρωτείνη , υδατάνθρακες ,βιταμίνη Β3 , ασβέστιο , φώσφορος , νάτριο , μαγνήσιο , σίδηρος , είναι κάποια από τα στοιχεία που περιέχονται στον καφέ . Μια ουσία με σημαντική αντικαρκινική δράση που δημιουργείται όταν καβουρντιστεί ο καφές , είναι η μεθυλπυρδονιουμ ( methylypyridinium ) και υπάρχει στον ακατέργαστο καφέ ( στιγμιαίο , κανονικό , ντεκαφεινέ ) .
Έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω των αντικαρκινικών ενζύμων και της αντιοξειδωτικής δράσης του .
Δύο τα δέντρα του καφέ η καφέα Αράμπικα και η καφέα Ρομπούστα. Από τα δύο αυτά είδη του καφέ δημιουργούνται τα μίγματα του καφέ που υπάρχουν . Η διαφορά τους είναι στα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχουν έτσι ώστε να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμητή γεύση και άρωμα .
Ο χρόνος περνά και ο καφές αλλάζει μορφή
Γνωστός στα πρώτα του βήματα ως Τούρκικος ή Ελληνικός , στην πορεία εμφανίζεται ο φραπες , ο στιγμιαίος , ο εσπρέσσο και διάφορες παραλλαγές αυτών άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες σε εμάς .
Να πιω καφέ όταν κάνω διάιτα αν ναι τι καφέ και πόσες θερμίδες έχει ;
Ο σκέτος καφές δεν δίνει θερμίδες αλλά η προσθήκη διαφόρων άλλων συστατικών αυξάνει τις θερμίδες του ......
Όσο περισσότερα συστατικά προστεθούν στον καφέ τόσο αυξάνεται και η θερμιδική αξία του.
το γλωσσάρι του καφέ :
frappe = χτυπημένος ή ανακατεμένος ( γαλλική ρίζα )
φράσεις :
φραπές ( χαρακτηρίζουν ανεμελιά , ωχαδερφισμό και συνδέονται με αργούς ρυθμούς και τάβλι )
πιάσε μία φραπεδιά
φραπεδούμπα
φράπα
φραπόγαλο
ελληνικός ( μερακλίδικος, φράσεις που αφορούν το καιμάκι )
βαρύ γλυκός
πολλά βαρύς
βαρύ γλυκός και όχι
espresso - Capoutsino ( προέρχονται από τα δέντρα του καφέ η καφέα Αράμπικα και η καφέα Ρομπούστα ) εκχύλισμα γεύσεων στο στόμα των θαυμαστών του . Μοναδικός του σύντροφος τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας πιθανόν ελάχιστη ζάχαρη. Αν και είναι καλύτερα να καταναλωθεί σκέτος ...... ΑΠΟΛΥΤΟΣ καφές !!!!!
Παρασκευή : ζεστό νερό που περνά υπό πίεση μέσα από αλεσμένο καφέ . Οχρόνος παρασκευής του είναι 20 - 30 δευτερόλεπτα . Θεωρείτε ένας από τους πιο υγιεινούς καφέδες . Αν θα ήθελε κάποιος να τους κατατάξει τότε θα τους αντιστοιχούσε 1 στιγμιαίος = 2 γαλλικούς = 4 ελληνικούς = 8 espresso.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Machiato = espresso+ χτυπημένο γάλα
Διπλός espresso= σε 150 ml νερό 2 δόσεις καφέ
Lungo ή Americano = κανονικός espresso + νερό
Cappuccino = πίνετε σε μεγάλο φλιτζάνι όπου περιέχει 1/3 espresso , 2/3 παχιά πυκνή , άγλυκη κρέμα γάλακτος .
Για την ιστορία :
1957 Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Δημήτριος Βακόνδιος υπάλληλος της ελβετικής εταιρίας Νεστλε στην Ελλάδα θέλησε να πίει καφέ . Ζεστό νερό δεν υπήρχε οπότε χρησιμοποίησε κρύο νερό , σέικερ έβαλε ζάχαρη , γάλα τα κούνησε και 'ετσι δημιουργήθηκε ο πρώτος φραπές της ιστορίας.
Ελληνικός κύριο χαρακτηριστικό του το καιμάκι κατά το βράσιμο του μίγματος δημιουργείτε καιμάκι ένα ς πηχτός αφρός . Η επιτυχία του καφέ είναι στο καιμάκι και στον χρόνο διάρκειας του. ( σερβίρεται σε μικρό ή χοντρό φλιτζάνι ).
για την ιστορία
ήρθε μέσω των Τούρκων στην διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας . Γίνεται αναφορά από διάφορους χρονικογράφους πως η < Πόλις > είχε περίπου 300 με 500 καφενεία.
araxtoikailight
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου