Τα νέα είναι δυσάρεστα για το ανδρικό φύλο, αφού σύμφωνα με μια ανάλυση 36 διαφορετικών τύπων όγκων και καρκίνων του αίματος που εμφανίζονται και στα δύο φύλα, οι άντρες φαίνεται να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο, με άσχημη κατάληξη.
Η λευχαιμία και ο καρκίνος του εντέρου, του παγκρέατος και του ήπατος, μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ετών έχει βρεθεί ότι έχουν οδηγήσει στο θάνατο περίπου 2 φορές περισσότερους άντρες απ’ ό,τι γυναίκες. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στην περίπτωση του καρκίνου τον πνευμόνων, ο οποίος έχει αποβεί μοιραίος για 2,5 φορές περισσότερους άντρες από γυναίκες.
Γιατί έχουν οι άντρες αυτό το κακό «προβάδισμα»;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, η πιθανότητα οι άντρες να παρουσιάσουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τις γυναίκες και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί υπάρχει αυτή η...
διαφοροποίηση ανάλογα με το φύλο. Παρ’ όλ’ αυτά, οι κύριοι ένοχοι είναι κάποιοι παράγοντες που συναντούνται πιο συχνά στους άντρες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, ενώ και όσον αφορά τις προληπτικές επισκέψεις στο γιατρό και τις ιατρικές εξετάσεις, οι άντρες δεν τα πάνε και τόσο καλά, όπως αναφέρει ο Μίκαελ Σέκερες, MD, επιδημιολόγος καρκίνου στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Κλινικής του Κλήβελαντ, Taussig. Όπως επισημαίνει ο ειδικός, σίγουρα υπάρχουν καρκίνοι που λόγω γενετικής προδιάθεσης δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά στους τομείς που μπορούμε να ελέγξουμε, καλό είναι να κάνουμε την προσπάθειά μας.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι γυναίκες –τουλάχιστον σε κάποιες μορφές καρκίνου- διαγιγνώσκουν την κατάσταση σε πρώιμο στάδιο, ίσως γιατί το γυναικείο φύλο επισκέπτεται το γιατρό όταν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα, κάτι που δεν εφαρμόζει σε τόσο μεγάλο ποσοστό το αντρικό φύλο. Αυτό, αναπόφευκτα, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα επιβίωσης στις περιπτώσεις καρκίνου.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Μάικλ Κουκ, PhD, αναφέρει ότι η μεγαλύτερη έκθεση των ανδρών σε παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να εξηγήσει σε ένα ποσοστό τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά όχι εξ’ ολοκλήρου. Ενδέχεται, για παράδειγμα, οι άντρες να εκτίθενται περισσότερο σε καρκινογενείς παράγοντες, να έχουν ορμονικές ή μεταβολικές διαφοροποιήσεις ή να καταναλώνουν λιγότερα αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής από τις γυναίκες, τα οποία μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και τη δημιουργία καρκίνων.
Τι αποδεικνύουν τα 29 χρόνια έρευνας;
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ο Κουκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τους δείκτες θνησιμότητας από το 1977 έως το 2006, όσον αφορά τα 36 είδη καρκίνου που εμφανίζονται και στα 2 φύλα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν από καρκίνο, σχετίζεται και με το ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτό. Παρ’ όλ’ αυτά, μετά τη διάγνωση, οι δείκτες επιβίωσης ανάμεσα στα δύο φύλα είναι περίπου οι ίδιοι, αν και κάποιοι τύποι είναι πιο επίφοβοι για τους άντρες, παρά για τις γυναίκες.
Το καρκίνωμα των χειλιών και ο καρκίνος του φάρυγγα κόστισε τη ζωή 5 αντρών ανά μία γυναίκα, ενώ στην περίπτωση του οισοφαγικού καρκίνου, οι άντρες ξεπερνούσαν κατά 4 φορές τις γυναίκες και κατά 3, στην περίπτωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Στην περίπτωση του καρκίνου των πνευμόνων, όμως, τα περιστατικά εμφάνισης σε γυναίκες φάνηκε να είναι σταθερά ή αυξημένα, ενώ στους άντρες σημείωσαν μείωση κατά τη διάρκεια της μελέτης, με αποτέλεσμα η απόσταση ανάμεσα στα δύο φύλα να «ροκανίζεται» και τα ποσοστά θνησιμότητας να πλησιάζουν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το 2007 έχασαν τη ζωή τους 88.329 άντρες από καρκίνο των πνευμόνων και 70.354 γυναίκες, με την ηλικία να μην παίζει κανένα ρόλο στα παραπάνω δεδομένα.
Ο Δρ. Σέκερες, συμπληρώνει συμπερασματικά ότι οι καρκίνοι με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας αφορούν το κεφάλι, το λαιμό, την ουροδόχο κύστη και τους πνεύμονες και είναι αυτοί που σχετίζονται κατά πολύ με τον τρόπο ζωής που ακολουθεί το άτομο που πάσχει. Όσον αφορά την προληπτική δράση που μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρκίνων τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, αυτό που χρειάζεται είναι να αναγνωριστούν οι αναστρέψιμες αιτίες που οδηγούν στις διαφορές ανάμεσα στα περιστατικά καρκίνου στα δύο φύλα και να ληφθούν υπόψη, όπως σημειώνει ο Κουκ.
clickatlife
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου