Η τελετουργία του κρασιού, το καφεδάκι της χώνεψης, το τσιγάρο ή το πούρο και ένα σωρό ακόμα μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να απογειώσουν ή να καταστρέψουν το επίσημο γεύμα σας.
- Oι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
01. Δεν αλατοπιπερώνουμε το φαγητό με βίαια ανεβοκατεβάσματα της αλατιέρας-πιπεριέρας, που πιθανώς να βρουν κατευθείαν στο μάτι τον διπλανό μας. Αν η οικοδέσποινα δεν έχει προνοήσει για το ειδικό κουταλάκι -που καθόλου δεν την τιμά κάτι τέτοιο- βάζουμε μια μικρή ποσότητα στην άκρη του μαχαιριού μας.
02. Το πιατάκι αριστερά από το σερβίτσιο προορίζεται για το ψωμί. Το πιατάκι στα δεξιά, για τη σαλάτα.
03. Η σούπα τρώγεται είτε φέρνοντας στο στόμα τη μύτη του κουταλιού είτε ρουφώντας αθόρυβα από το πλαϊνό χείλος του. Ποτέ δεν ανασηκώνουμε το πιάτο για τις τελευταίες κουταλιές. Αυτές πάνε υπέρ πίστεως.
04. Τα σπαγγέτι τυλίγονται προσεχτικά και σε μικρές ποσότητες κυκλικά στην άκρη του πιρουνιού. Η χρήση του κουταλιού θεωρείται ύψιστη βλαχιά.
05. Oι πατάτες κόβονται με το πιρούνι, όχι το μαχαίρι.
06. Όταν κόβουμε το κρέας δεν ανεβοκατεβάζουμε τους αγκώνες σαν πληγωμένοι πιγκουίνοι.
07. Το ψωμί δεν κόβεται ποτέ με μαχαίρι, αλλά σε μικρές μπουκίτσες με την άκρη των δαχτύλων.
08. Η σαλάτα δεν τρώγεται ποτέ με μαχαίρι.
09. Σ' ένα επίσημο γεύμα, η σάλτσα προορισμό έχει να μένει στο πιάτο. Oι... βούτες επιτρέπονται μόνο σε πολύ φιλικά τραπέζια και, βεβαίως, πάντα με το πιρουνάκι.
- Tα μυστικα του κρασιού
Τα συνηθισμένα κρασιά σερβίρονται σε καράφες που μπαίνουν στο τραπέζι μόνο στα οικογενειακά και στα ανεπίσημα γεύματα. Στα επίσημα δείπνα το κρασί σερβίρεται ναι μεν πάντα σε κρυστάλλινες καράφες, αλλά ποτέ πάνω στο τραπέζι. Τις αφήνουμε σε ένα βοηθητικό διπλανό τραπεζάκι είτε πάνω στο μπουφέ. O οικοδεσπότης φροντίζει για το απεριτίφ και να είναι πάντα γεμάτα τα ποτήρια των καλεσμένων του. Όταν σερβίρεται το κρασί από το σερβιτόρο, εκείνος πρέπει να σκύψει διακριτικά στα δεξιά του καλεσμένου και να του ανακοινώσει την ετικέτα και τη χρονιά του κρασιού.
- Άσπρος πάτος;
Aπό ένα τραπέζι δεν σηκωνόμαστε ποτέ στα πρόθυρα του αιθυλικού σοκ. Επίσης, όταν δεν θέλουμε άλλο από το κρασί που μας προτείνουν, δεν πέφτουμε και με τις δυο μας παλάμες πάνω από το χείλος του ποτηριού. Ένα απλό «όχι, ευχαριστώ» είναι αρκετό.
- Coffee time: το καφεδάκι της χώνεψης
O καφές σερβίρεται πάντα στο σαλόνι. Tο σερβίρισμα το αναλαμβάνει η ίδια η οικοδέσποινα και δεν αφήνει τη Φιλιππινέζα. Πρώτα προσφέρεται η ζάχαρη και μετά ο καφές. Αν οι καλεσμένοι έχουν φέρει γλυκά ή σοκολατάκια, η κυρία οφείλει να τα προσφέρει στους καλεσμένους. Στη συνέχεια ο κύριος οικοδεσπότης θα προσφέρει τα κονιάκ και τα λικέρ. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να ανάψουν και τα πούρα.
- Περί καπνού
Oι παλιοί αυστηροί κανόνες του savoir vivre επέβαλλαν την πλήρη ακαπνία στη διάρκεια του γεύματος. Oι κύριοι, μετά το τέλος του φαγητού και μετά τον καφέ, περνούσαν στον ειδικό χώρο-καπνιστήριο, και εκεί άναβαν ένα πούρο ή ένα τσιγάρο συνοδεία ενός καλού μπράντι, που έδινε μια άλλη νότα στις μεταξύ ανδρών συζητήσεις. Σήμερα, μαζί με τη γενικότερη χαλάρωση των ηθών, χαλάρωσαν και οι καπνιστικοί κανόνες. Σε ένα επίσημο γεύμα, ανάμεσα στα πιάτα μπορείτε να ανάψετε ένα Davidoff, αφού πρώτα ζητήσετε, έστω και τυπικά, την άδεια από τους συνδαιτυμόνες σας. Το ίδιο και μετά το τέλος του. Όσο για το πούρο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν ενοχλεί κανέναν, διότι άνθρωποι που ανέχονται τον καπνό του τσιγάρου μπορεί να είναι αλλεργικοί στον καπνό του πούρου. Σ' αυτή την περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε διακριτικά συγνώμη και να βρείτε καταφύγιο στο σαλόνι του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν αποφασίσετε να καπνίσετε, είναι σωστό να προσφέρετε ένα Davidoff και στους συνδαιτυμόνες σας.
yupi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου