Η Ιστορία λέει ακόμη ότι κάποιος καλόγερος που περνούσε από εκεί τον κατέκρινε επειδή «έτρωγε το φρούτο του Διαβόλου». Πάντως οι μοναχοί σύντομα ανακάλυψαν ότι ο καρπός από το γυαλιστερό καταπράσινο φυτό τους βοηθούσε να μένουν ξύπνιοι για τις προσευχές τους!!!! Ενας άλλος μύθος μας δίνει το Αραβικό όνομα του καφέ, η “mocha” (μόκα). Ενας Αραβας εξορίστηκε στην έρημο με τους ακολούθους του για να πεθάνει από την πείνα. Μέσα στην απελπισία του ο Ομάρ, έβαλε φίλους του να βράσουν και να φάνε τους καρπούς από ένα άγνωστο φυτό. Ο χυμός αυτός όχι μόνο έσωσε τους εξόριστους αλλά λήφθηκε και σαν Θεϊκό σημείο από τους κατοίκους της πλησιέστερης πόλης της Mocha. Το φυτό και το ρόφημα που φτιάχνονταν από αυτό ονομάστηκε έτσι «μόκκα» για να τιμήσουν το γεγονός. Η πρώτη χρήση του καφέ θα είχε πολύ μικρή απήχηση σήμερα. Η φυλή Galla της Αιθιοπίας χρησιμοποιούσε τον καφέ, αλλά όχι σαν ρόφημα. Τύλιγαν τους καρπούς του φυτού σε ζωϊκό λίπος σαν τη μοναδική πηγή τροφής σε εκστρατείες. Οι Αραβες ήταν οι πρώτοι που το υιοθέτησαν σαν ρόφημα, συχνά προσθέτοντας γαρύφαλλο, κανέλλα, κάρδαμο και γλυκάνισο στο μίγμα. Ο καφές παρουσιάστηκε πολύ αργότερα σε χώρες έξω από την Αραβία, της οποίας οι κάτοικοι τον είχαν σαν λιχουδιά και προστάτευαν το μυστικό του λες και ήταν στρατιωτικό σχέδιο! Η μεταφορά του φυτού έξω από τις μουσουλμανικές χώρες ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ απο τις Κυβερνήσεις. Η πραγματική διάδοση του καφέ άρχισε παράνομα. Ενας Αραβας ο Baba Budan, έφερε λαθραία καρπούς σε κάποια βουνά κοντά στη Μισσόρα, στην Ινδία και ξεκίνησε καλλιέργεια εκεί. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι απόγονοι εκείνων των πρώτων φυτών βρέθηκαν να μεγαλώνουν παντού στην περιοχή! Ο καφές για τους Χριστιανούς ήταν το ποτό του Διαβόλου! Ο Πάπας Ινοκκέντιος ο ΙΙΙ όμως αποφάσισε να το δοκιμάσει πριν το καταδικάσει. Του άρεσε τόσο πολύ που το ΒΑΠΤΙΣΕ, λέγοντας μάλιστα: ο καφές είναι τόσο νόστιμος που θα ήταν κρίμα οι άπιστοι να έχουν την αποκλειστική του χρήση! Ο καφές σήμερα καλλιεργείται και απολαμβάνεται παντού στον κόσμο και είναι από τα λίγα φυτά που οι μικροί καλλιεργητές στον Τρίτο Κόσμο μπορούν να εξάγουν με κέρδος. Γιατί ένα ακόμη βιβλίο για τον καφέ; Γιατί είναι ο κόσμος μας; Γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να μαθαίνουμε καινούργια πράματα χωρίς τη φιλοδοξία ότι αυτός ο μονόλογος επιδιώκει να γίνει ένα επιστημονικό ή τεχνικό άρθρο; Ίσως επειδή μέσα από αυτές τις σελίδες θέλουμε να μεταδώσουμε την αγάπη μας για ένα ρόφημα που συνοδεύει και δίνει ενέργεια καθημερινά στη ζωή μας. Πράγματι ο καφές καθορίζει τον βιορυθμό μας και τις συνήθειές μας στο ξεκίνημα της ημέρας, στα διαλείμματα ''coffee break'', μετά το φαγητό και στις πάμπολλες φορές που αναζητούμε μια στιγμή ξενοιασιάς. Γι αυτό από το πρωί μέχρι το βράδυ και το επόμενο πρωί μη αγνοώντας και τους φίλους της νύκτας που δεν μπορούν χωρίς τον espresso τους. Για μας λοιπόν τους Ιταλούς ο καφές είναι μόνο ο εσπρέσσο, ακόμη και αν προσπαθούμε να γίνουμε ένας κοσμοπολίτικος λαός , όσον αφορά τις συνήθειες στο τραπέζι μας είμαστε ακόμα πολύ δεμένοι με την παράδοσή μας. Για παράδειγμα ο ελληνικός καφές ή ένας καφές φίλτρου μπορεί να γίνουν ένα ευχάριστο ρόφημα για να περάσουμε ένα απόγευμα με την παρέα μας. Παρ' όλα αυτά ο εσπρέσσο εξακολουθεί να παραμένει κάτι το διαφορετικό. Το άρωμά του λοιπόν με κατέκτησε πριν από σαράντα χρόνια και έγινε ο σκοπός της ύπαρξής μου. Στο μακρινό 1958 όταν αγόρασα ένα μικρό καφέ-καφεκοπτείο στο Μιλάνο στην οδό Eustachi κατάλαβα λοιπόν αμέσως, αναμειγνύοντας τις διαφορετικές ποιότητες του καφέ, την άσχημη ποιότητα που η αγορά εκείνης της εποχής πρόσφερε στον καταναλωτή. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησα να επεξεργάζομαι τον φρέσκο καφέ ψήνοντάς τον σε ένα μικρό εργαστήρι, με την φιλοδοξία να προσφέρω μια καλύτερη ποιότητα. Αυτή η σοβαρή δουλειά επιβραβεύτηκε σύντομα και μετά από 4 χρόνια μεταφερθήκαμε σε έναν μεγαλύτερο χώρο στην οδό Boncompagni.| Με την εισαγωγή στην επιχείρηση του υιού μου Μορένο η εταιρία αναζωογονήθηκε και υπήρξε μεγαλύτερος ενθουσιασμός. Φθάνοντας στα τέλη της δεκαετίας του '80 δημιουργήσαμε μια σοβαρή μονάδα παραγωγής εκεί που βρίσκεται η σημερινή μας έδρα στο caleppio di Settala σε έναν χώρο 6.000 τ.μ. Σήμερα ο καφές portioli διανέμεται παγκόσμια και προσφέρει την καλημέρα του σε εκατομμύρια ανθρώπους. Πράγματι μια μεγάλη προσωπική ικανοποίηση όταν σκέπτομαι το ξεκίνημά μου σε αυτόν τον μαγευτικό χώρο του καφέ. Αλλά ποτέ δεν θα πάψουμε να κοιτάμε το μέλλον με το νεανικό αυθόρμητο πάθος προς το καλύτερο που μας διακρίνει από το ξεκίνημά μας. Εύχομαι μια ευχάριστη ανάγνωση σε όλους σας παρέα με ένα καλό εσπρέσσο. "Portioli" Caleppio di settala Milano Italy Η Ιστορία του "Portioli" στην Ελλάδα. Ο Espresso Portioli ο καφές των buongustai "των εραστών του τέλειου espresso", γλυκόπιοτος, κρεμώδης και αρωματικός, είναι αποτέλεσμα μίξης των εκλεκτότερων ποικιλιών "Arabika" και "Canephora". Εισήχθη στην Ελλάδα το 1992, από τον κύριο Χριστοδουλόπουλο Στάθη, ιδιοκτήτη του πλέον φημισμένου "cafe Da Capo" στο Κολωνάκι. Από το 1997 και έκτοτε, την αποκλειστική αντιπροσωπεία στη χώρα μας, του Οίκου Portioli που εδρεύει στο Μιλάνο, έχει αναλάβει η εταιρεία E.S.E. PROFILO Ε.Π.Ε. Ο Espresso Portioli, κατέχει κυρίαρχη θέση σε πωλήσεις στην Ιταλική αγορά. Η αρχή που διέπει τη φιλοσοφία του Espresso Portioli, είναι η ανάδειξη της παρασκευής του καφέ σε έργο τέχνης και της απόλαυσης του σε συνειδητή πράξη ζωής. Σημεία πώλησής που θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει έμπρακτα την εμμονή μας για τέλειο Espresso Portioli, είναι μεταξύ άλλων, τα καφέ - καφέ Da Capo, Χίλτον (Βυζαντινό-Galaxy) Rossi, Αιολίς, Μπρίκι, Society, All Season's, Athens Golf Club, Agora, Acropol, Κίτρινο Ποδήλατο, Υάδες, Maritsa's, Rakta, Σάκκουλα, Oscar, Rebel's, Aragosta, Αίνιγμα, Polo Center, Centro, Ακαδημία, Plaza, Viva, Nembo, Zero, Santa Marina, Κάμαρες, Chilli club, Εμπορικό. Η παρουσία της E.S.E. PROFILO Ε.Π.Ε. στην Ελληνική αγορά-με πέντε συνεχής συμμετοχές στην έκθεση Xenia του Ο.Λ.Π. Πειραιά -υπήρξε δυναμική και ταχέως εξελισσόμενη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αύξηση των πελατών μας οι οποίοι το 1997 καταγραφόταν στους 80, ενώ σήμερα έχουν ανέλθει στους 1100, πάντοτε αυστηρά επιλεγμένοι από την εταιρεία μας. Αντίστοιχα στα έτη 1997-2000, η καταγραφόμενη κατανάλωση ανά έτος, από τους 8 τόνους έφτασε στους 40. |
Δευτέρα, Μαΐου 2
Λίγα λόγια για τον καφέ και την ιστορία του...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου