Πέμπτη, Νοεμβρίου 17

Citigroup: Ισως θέμα ημερών η χρεοκοπία Ελλάδας ή Ισπανίας

Η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της κάποιες μέρες ή εβδομάδες για να αποτρέψει τη χρεοκοπία μιας χώρας του ευρώ, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.

«Ο χρόνος τελειώνει γρήγορα», είπε ο Buiter μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Νομίζω ότι έχουμε μάλλον λίγους μήνες, μπορεί να είναι εβδομάδες ή και ημέρες, προτού υπάρξει σοβαρός κίνδυνος μιας θεμελιωδώς μη απαραίτητης χρεοκοπίας κάποιας χώρας όπως η Ισπανία ή η Ιταλία. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια οικονομική καταστροφή που θα... παρασύρει στην κατάρρευση το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις ΗΠΑ. Πρέπει να δράσουν τώρα».

Ο Buiter παραδέχτηκε ότι οι απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι ένα θέμα ταμπού στην Ευρώπη. «Θεωρούν ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες είναι σαν να βρίζουν μέσα σε εκκλησία. Απλά δεν το κάνουν», είπε.

Όμως, με δεδομένο ότι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF δεν έχει καταστεί δυνατή, η ΕΚΤ είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας της Ευρωζώνης, ξεκαθάρισε.

«Ίσως να χρειαστεί να κλείσουν τις μύτες τους όσο το κάνουν, όμως, εάν δεν το κάνουν, αυτό θα είναι το τέλος της Ευρωζώνης».

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...